office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Dvorac Belvedere

Raskošan, barokni dvorac koji se sastoji od Gornjeg i Donjeg Belvedere-a, sagradio je u 18. vijeku kao ljetnu rezidenciju barokni arhitekt Johann Lukas von Hildebrandt po nalogu austrijskog vojskovođe princa Eugena Savojskog.

Za razliku od Schönbrunna, ovdje je mnogo manje turista i možete u miru uživati. Belvedere je okružen prelijepim vrtovima i fontanama. Nalazi se u trećem okrugu – Landstraße

Gornji Belvedere 

Ova je palata služila je pokazivanju i ugošćivanju različitih događanja u organizaciji princa Eugena. Vidljivo je to sve u raskošnoj Mramornoj  dvorani, Sali Terrena ili raskošnim drvenim stepenicama – kasnije je ovdje smještena „Carska galerija slika“.

Danas Gornji Belvedere nasljeđuje stalnu postavu izložbe s umjetničkim djelima od Srednjeg vijeka preko baroka pa sve do sadašnjosti. Najveća na svijetu kolekcija slika Gustava Klimta – između ostalog i „Poljubac“, također se nalazi ovdje, kao i djela bečke moderne (npr.  Oskar Kokoschka i Egon Schiele) te francuskog impresionizma.

Pogledajte video :

Donji Belvedere

Donji Belvedere sa također raskošnim prostorijama kao što su Sala groteski, Mramorna galerija ili Zlatna soba služio je princu Eugenu za stanovanje te je između ostalog skrivao njegovu kolekciju slika, biblioteku i kolekciju antikviteta. Danas se u izložbenim dvoranama Donjeg Belvedere-a i oranžerije prikazuju prvoklasne posebne izložbe. Dvorac se sa svojim ogromnim vrtom ubraja u najljepše barokne građevine na svijetu.

Belvedere 21

Zgrada Belvedera 21 smatra se arhitektonskom ikonom poslijeratnog modernizma. Karl Schwanzer izvorno je stvorio čeličnu skeletnu konstrukciju kao austrijski paviljon za Svjetski sajam u Briselu 1958. godine, koristeći jasne oblike, staklene dvorane i moderni građevinski materijal.

Nakon sajma, zgrada koja je dobila Grand Prix d’Architecture bila je adaptirana u muzejske svrhe i obnovljena u Schweizer Garten, otvarajući se 1962. kao Muzej dvadesetog vijeka.

Nakon što je muzej 2002. premješten u novoosnovani muzejski kvart (Mumok), struktura je predata Belvedereu. 2007. godine Adolf Krischanitz, Schwanzerov učenik, započeo je s renoviranjem i ponovo ga otvorio 2011. godine kao 21er Haus – Muzej savremene umjetnosti. Godine 2018. preimenovan je u Belvedere 21 i pozicioniran je kao živi umjetnički prostor u nadolazećem urbanom sektoru Beča.


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Arsenalstraße 1, 1030 Vienna

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]    +43 1 795 57-0


Ulaznice i radno vrijeme 

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Za Gornji Belvedere, Donji Belvedere i Belvedere 21

OpisCijenaCijena online
Gornji Belvedere
Odrasli18,00 €15,90 €
Studenti do 26 god.15,50 €13,40 €
Djeca i mladi do 19 god.Besplatno--
Uz Bečku karticu14,50 €--
Radno vrijeme :
Ponedjeljak - Nedjelja10.00 - 18:00 h
Donji Belvedere / Zatvoreno, renovira se
OdrasliZatvoreno, renovira se
Studenti do 26 god.Zatvoreno, renovira se
Djeca i mladi do 19 god.Zatvoreno, renovira se
Uz Bečku gradsku karticuZatvoreno, renovira se
Klim ticket / Gornji Belvedere + Donji Belvedere
Odrasli--
Studenti do 26 god.--
Djeca i mladi do 19 god.--
Uz Bečku gradsku karticu--
Gornji Belvedere + Donji Belvedere + Belvedere 21
Odrasli--
Studenti do 26 god.--
Djeca i mladi do 19 god.--
Godišnja karta--
Belvedere 21
Odrasli9.00 €
Studenti do 26 god.7.00 €
Djeca i mladi do 19 god.Besplatno
Uz Bečku karticu6.00 €
Godišnja karta39.00 €
Radno vrijeme :
PonedjeljakDržavnim praznicima
Od utorka do nedjelje11.00 - 18.00 h

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Ulaz u Gornji Belvedere otvara se 15 minuta kasnije od početka radnog vremena, i zatvara se 15 minuta ranije od kraja radnog vremena.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Prinz Eugen-Straße 27, 1030 Vienna

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +43 1 795 57-0

Vrtovi palače

Barokni vrtovi Belvedera svrstavaju se među najljepše na svijetu. Glavni vrt nalazi se između Donjeg i Gornjeg Belvedera i prostire se na tri velike terase.

Dizajner  Dominique Girard, vrtni arhitekt Elector-a iz Bavarske, prikazuje sve bitne elemente barokne vrtne arhitekture: simetrične cvjetne partere, vodene bazene, slojeve i stepenice, obrezane živice i još mnogo toga.

Na južnoj strani Gornjeg Belvedera, ribnjak za refleksiju nudi profinjenu vizualu: zrcalni efekt stvara vidljivo umnožavanje fasadne monumentalne palače.


Radno vrijeme:

MjesecVrijemeUlaznice
Mart7.00 - 19.00 hBesplatno
April6.30 - 20.00 hBesplatno
Od maja do jula6.30 - 21.00 hBesplatno
Avgust i septembar6.30 - 20.00 hBesplatno
Oktobar6.30 - 19.00 hBesplatno
Od novembra do februara7.00 - 17.30 hBesplatno

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Psi i drugi kućni ljubimci nisu dopušteni.

Privy Garden

Nekadašnji privatni vrt princa Eugenea, poznat kao Kammergarten (privanski vrt), nudi posebno usamljeni ambijent. Nalazi se zapadno od Donjeg Belvedera i dijeli se na dvije terase.

U jednom je vremenu ovo vrtno područje omeđivalo narančom. Između njih su se nalazile fontane, ukrašeni paviljoni s pergolama, a veličanstveni parterski prostori obasjani su cvijećem, a svi su rezervisani isključivo za bivšeg stanodavca i njegove najbliže suradnike.


Radno vrijeme:

Zatvoreno


Ulaznice:

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Ulaz sa važećom muzejskom ulaznicom

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Ulaz u Donji Belvedere / Orangerie.


Alpski vrt

Park Belvedere dom je najstarijeg alpskog vrta u Evropi i čuva se vrijedna historijska kolekcija biljaka Austrijskog saveznog vrta. Osnovan 1803. godine od strane nadvojvode Johann, Rainer i Anton u parku palače Schönbrunn, prenesen je u vrtove Belvedere 1865.

Jedinstvene atrakcije su cvjetovi rododendrona koji počinju cvjetati u aprilu i kolekcija više od 100 japanskih bonsaija. Alpski vrt otvoren je za javnost svake godine u vrijeme vrhunca cvatnje, od kraja marta do početka augusta.


Ulaznice i radno vrijeme

OpisCijena
Odrasli2,00 €
Djeca i tinejdžeri mlađi od 19 godinaBesplatno
Radno vrijeme :
Svakoga dana10.00 - 18.00

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Alpski vrt zatvoren je po lošem vremenu.


Botanički vrt

Botanički vrt se pridružuje parku Belvedere. Osnovan 1754. Ekspanzijski tereni uključuju otvorene prostore i staklenike i dom su hiljadama vrsta, uključujući i ljekovito bilje.

Posebne kolekcije koje sadrže orhideje, sukulente i panonsko bilje su od velike važnosti za očuvanje vrsta i istraživanje biodiverziteta.


Radno vrijeme

MjesecVrijemeUlaznice
24.dec - 6. jan.Zatvoreno--
Januar10.00 - 16.00Besplatno
Februar, Mart10.00 - 17.00Besplatno
Od Aprila - Septembra10.00 - 18.00Besplatno
Oktobar10.00 - 17.00Besplatno
Novembar, Decembar10.00 - 16.00Besplatno

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Botanički vrt ostaje zatvoren po lošem vremenu.


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Dvorac Belvedere”

You must be logged in to post a comment.