office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Hofburg

Centrom Beča dominira palata Hofburg, koja se do 1918. godine smatrala sjedištem Habsburške Monarhije. Veliki kompleks Hofburga leži u samom centru Beča duž Ringstrasse, sve do trgova Josefsplatz i Michaelerplatz, a služio im je i kao zimska palata.

Hofburg je kompleks imperijalnih palata i zvanična je rezidencija predsednika Republike Austrije, danas još čuva jedinstvene i vrijedne umjetničke predmete.

Ovaj kompleks palata je tokom vijekova proširivan – skoro svaki vladar od srednjeg vijeka je dodao ili izmijenio neki dio Hofburga. Današnji Hofburg je stoga mješavina nekoliko arhitektonskih stilova (gotski, barokni, klasicizam…).

Zbog svoje veličine, Hofburg je na neki način i grad unutar grada. Kompleks sadrži 18 krila i 19 dvorišta, zauzimajući preko 240,000 m2. U njemu se nalazi preko 2,500 prostorija u kojima dan danas na hiljade ljudi živi i radi.

Izuzev spoljašnjih fasada koje su više nego impresivne, turisti mogu da obiđu i Imperijalne apartmane, muzej carice Sisi i Kolekciju srebra unutar palate.

U Imperijalnim apartmanima možete da vidite 24 prostorije u kojima su živeli car Franc Jozef i carica Sisi, uključujući spavaće sobe, dnevne sobe, sobe za pušenje i sobe u kojima je car primao posjetioce. U Sisinom muzeju možete da naučite više o životu ove popularne vladarke i vidite impresivnu kolekciju predmeta koji su pripadali carici, uključujući i posmrtnu masku napravljenu nakon njenog ubistva. Kolekcija srebra sadrži preko 7,000 svakodnevnih i svečanih komada posuđa.

Pravi biser unutar Hofburga je Schatzkammer, u kojoj se čuva carska kruna Svetog Rimskog Carstva, stara više od hiljadu godina!

Austrijsku metropolu krasi više trgova, a jedan od najvećih je upravo Heldenplatz ili u prijevodu Trg heroja. Heldenplatz je zapravo vanjski gradski trg Hofburg palače.

Heldenplstz s razlogom je jedan od najljepših trgova u Beču i svakako jedna od najposjećenijih znamenitosti. Osim bogatog vidikovca, kao i svoje prostranosti, šetajući ovim trgom zaista možete doživjeti i tračak bečke historije.

Naposjećeniji muzeji koji se u kompleksu nalaze :


Kako doći do Hofburga

  • Metro: Linija U3, stanica Herrengasse,
  • Tramvaj: Linija 1, 2 i D, stanica Burgring,
  • Autobus: Linija 1A i 2A, stanica Hofburg.

Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Hofburg, Michaelerkuppel 1010 Vienna

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +43 1 5337570


Pogledajte video

Sisi muzej

U srcu Hofburg palate, Sisi muzej posvećen je životu austrijskog najpoštovanijeg člana plemstva, carice Elisabeth, odnosno Sisi. Nudi uvid u njen privilegovan život i dom je za više od 300 ličnih stvari koje su nekada pripadala carice. Izdvajaju se odjeća, kao što su rukavice i haljine, zajedno s kopijom haljine koju je nosila na krunisanju i fascinantnu, ali i zastrašujuća smrtna maska koja je napravljena nakon njenog atentata.

Komora sa srebrom i servisima za ručavanje (Hofsilber- und Tafelkammer)

U Srebrnoj komori živo je prikazan i carski svakodnevni život: neobična kultura objedovanja u blagovaonici Habsburgovaca već dokazuje koliki napor je bilo potrebno uložiti u dvoru s do 5000 osoba.

Carski apartmani

Carski apartmani cara Franza Josipa i carice Elisabete u Hofburgu, jedna su od najvažnijih znamenitosti Beča i daju uvid u atmosferu privatnog života Franza Josipa i Sisija. Otkrijte spavaću sobu kao i mnoge druge historijski i autentično namještene carske sobe.


Ulaznice za ”Muzej Sisi”, ”Carske apartmane” i ”Srebrna komora”

OpisSisi karta
Odrasli36,00 €
Djeca od 6 - 18 god.23,00 €
Studenti 19-25 god.33,00 €
Bečka gradska kartica33,00 €
Porodična karta75,00 €
[wp-svg-icons icon="clock-2" wrap="i"] Radno vrijeme
Svakoga dana10.00 - 17.00 h

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  U cijenu je uključen ulaz u ”Muzej Sisi”, ”Carske apartmane” i ”Srebrna komora”.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Sisi karta – Omogućuje posjetu Hofburgu, Schönbrunnu i Carskoj zbirci namještaja.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”] Cijene vrijede od 1. aprila 2020. – 31. marta 2021

Austrijska nacionalna biblioteka (Austrian National Library)

Smještena je u baroknoj zgradi iz 1726. godine, i gotovo podjednako je zapanjujuća izvana kao i iznutra. Kada je u pitanju eksterijer izdvaja se grupa statua koje prikazuju boginju Minervu sa svojim kočijama, dok je u unutrašnjosti sve vezano za spektakularne freske. Izmedju ostalog, ovdje možete posjetiti ”Muzej papirusa”, u kojem se nalaze dokumenti iz tri vijeka, ”Muzej globusa”, koji prikazuje kako smo otkrivali Zemlju i svemir.

Ulaznice i radno vrijeme

OpisDvoranaMuzej literatureMuzej globusa, papirusa i eksperanta
Odrasli8.00 €7.00 €5.00€
Bečka kartica7.00 €6.00 €4.00 €
Porodična karta13.00 €12.50 €7.50 €
Djeca i mladji od 19 god.BesplatnoBesplatnoBesplatno
Radno vrijeme :
PonedjeljakZatvoreno
Četvrtak10.00 - 21.00 h
Ostali dani10.00 - 18.00 h

Ephesos muzej

Nalazi se u Hofburg palati, a sadrži brojne zanimljive statue, reljefe i bronze iz drevnog trgovinskog grada. Muzejska zbirka uključuje značajan eksponat kao što je dva metra visoka bronza sportiste iz 4. vijeka, sastavljena od 234 fragmenta, kao i spomenik partijancima, blizu 40 metara dug sa figurom Lucius Verusa u prirodnoj veličini.

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Cijene ulaznica i radno vrijeme možete naći u tabeli : Austrijska nacionalna biblioteka (Austrian National Library)

Odaja sa blagom (Schatzkammer)

U Carskoj riznici sačuvano je najvažnije carsko blago srednjeg vijeka: obilježja i dragulji Svetog Rimskog Carstva s carskom krunom i Svetim kopljem.

Valja također istaknuti krunu cara Rudolfa II., blago Reda zlatnog runa, jedan od najvećih smaragda na svijetu, divovski narvalov rog u obliku zuba i kasnoantičku porculansku zdjelu koja je poznata kao legendarni Sveti gral.

Nadalje je također dokumentirana historija umjetnosti, pobožnosti i religije: predmeti govore o srednjovjekovnom kultu relikvija iz habsburškog katolicizma u vrijeme protureformacije, o pobožnosti vladara u vrijeme nakon baroka i o austrijskoj narodnoj vjeri.

Ulaznice i radno vrijeme

OpisCijena i r.vrijeme
Odrasli14,00 €
Djeca i mlađi od 19 god.Besplatno
Sa bečkom karticom13,00 €
Radno vrijeme :
UtorakZatvoreno
Ostali dani09.00 - 17.30


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Hofburg”

You must be logged in to post a comment.