office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Albertina i Albertina Modern

Albertina

Albertina, umjetnička galerija u Beču, posjeduje 45.000 crteža i akvarela, milion štampanih listova grafičkog materijala koji pokrivaju period od 500 godina i 35.000 knjiga, što je čini najsveobuhvatnijom galerijom grafičkih materijala u svijetu. Osnovao ju je 1786. godine zet Marije Terezije, vojvoda Albert Saksonije-Tescha.

Muzej je smješten iza Palmenhausa i Opere. Radi se o građevini koja je nekada služila kao obrambeni bedem i zapravo je spojena s Hofburgom.

Raskošne prostorije koje morate obići:

  • Muzejska dvorana,
  • Soba za pisanje i Zlatni kabinet (Goldkabinett),
  • Čajni salon i soba za bilijar,
  • Salon za primanje i prostorija za audijenciju,
  • Rokoko soba,
  • Wedgwoodov kabinet,
  • Španski apartman,
  • Ovalni kabinet i soba u kojoj je umro nadvojvoda Karlo,
  • Namještaj bečke manufakture Danhauser.

Albertina Modern

Glavni grad Austrije postao bogatiji za još jedan muzej, a svi ljubitelji suvrenmene umjetnosti uživati će u eksponatima izloženima u Albertini modern.

Svjetski poznata bečka Albertina 2020. otvorila je novi dom za svoju zbirku savremene umjetnosti pod nazivom Albertina modern koja se s više od 60.000 radova čak 5.000 umjetnika ubraja među najveće muzeje moderne i suvremene umjetnosti.

Ovaj novi muzej udaljen je svega nekoliko minuta hoda od Albertine, a smješten je u zgradi renovirane galerije „Künstlerhaus” na Karlsplatzu koja je nakon trogodišnje obnove ove godine zasjala u novom ruhu.

U izložbenom prostoru od približno 2.500 kvadratnih metara bit će prikazani radovi značajnih međunarodnih i austrijskih umjetnika poput Andyja Warhola, Cindy Sherman, Friedensreicha Hundertwassera, Hermanna Nitscha, Marije Lassnig i brojnih drugih.

Temelj muzejskog fundusa čine umjetnička djela iz zbirke Essl – najvažnije privatne kolekcije austrijske umjetnosti druge polovine 20. vijeka – te zbirke Jablonka.

Novi muzej svoju sezonu započinje izložbom „Početak. Umjetnost u Austriji od 1945. do 1980.” koja po prvi put pruža sveobuhvatan pregled jedne od najinovativnijih epoha u povijesti austrijske umjetnosti, predstavljajući najznačajnije pravce na pragu postmodernizma – od bečkog fantastičnog realizma preko rane apstraktne umjetnosti, bečkog akcionizma, kinetičke i konkretne umjetnosti, austrijske varijante pop-arta sve do društvenokritičkog realizma.


Ulaznice i radno vrijeme

OpisAlbertinaAlbertina ModernKombinovane ulaznice
Odrasli16,90 €12,00 €23,00 €
Djeca i tinejdžeri do 19 god.BesplatnoBesplatnoBesplatno
Mladi do 26 godina11,90 €9,00 €18,00 €
Uz bečku gradsku karticu14,00 €9,00 €--
Ulaznice ponedjeljakom50% jeftinije
Radno vrijeme
Svakoga dana10.00 - 18.00

Svakog ponedjeljka posjetitelji ALBERTINSKOG MUZEJA mogu uživati ​​u sjajnoj umjetnosti u pola cijene! Ulaznice u ponedjeljak za muzej ALBERTINA u pola cijene (vrijede za ulaz na dan kupovine) dostupne su isključivo na blagajnama na licu mjesta. Ove ulaznice po sniženim cijenama nisu dostupne za online kupovinu.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Albertina : Albertinaplatz 1, 1010, Wien

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Alberina Modern : Karlsplatz 5, 1010, Wien

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  Albertina : +43 1 534830


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.