office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Arsenal

Vojno-historijski muzej (Heeresgeschichtliches Museum) u Beču građen je po planovima Théophila Hansena, i prikazuje eksponate iz historije austrijskih oružanih snaga od 16. vijeka do danas. Muzej je smješten u zgradi vojnog kompleksa poznatoj kao ”Arsenal”.

Smatra se da je najstariji muzej u Beču, i već od 1869. godine javno je dostupan.

Muzej se prostire na dvije etaže, a izložene su zbirke od vremena turske opsade Beča 1683., Francuske revolucije i Napoleonskih ratova. Muzej je smješten u Ghegastraße i Arsenalstraße.

U muzeju je izložen i automobil u kojem je 28. juna 1914 ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand u Sarajevu, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

U unutrašnjosti Vojno-historijskog muzeja vidljiva je nakana cara Franje Josipa da stvori zgradu, ne samo za zbirku carskoga oružja, nego povrh svega za očuvnje spomena i slave Carske vojske na veličanstven način.

U Zapovjedničkoj dvorani (Feldherrenhalle) nalazi se tako 56 kipova “najpoznatijih, vječnoga nasljedovanja dostojnih austrijskih ratnika i vojskovođa”, kako su opisani u carskoj odluci od 28. veljače 1863.

Svi su kipovi izrađeni od Carrara mramora i jednako visoki, točno 186 cm. Imena i biografski podatci nalaze se na pločama smještenim iznad svakoga kupa, dok na podnožju kipova stoje imena jednoga od 32 umjetnika koji su ih izradili, datum postavljanja i ime pokrovitelja koji je platio za kip.

Pola troškova snosio je lično car Franjo Josip, a ostatak su financirali privatni pokrovitelji, koji su često bili potomci pojedinih vojskovođa. Razdoblje prikazanih vojskovođa ide od austrijskoga markgrofa Leopolda I., do grofa Jelačića Bužimskoga.

Ono što je zanimljivo, jeste da je ovo bila prva građevina koja je građena sa ciljem korišćenja u muzejske svrhe.


Ulaznice

OpisCijena i R.vrijeme
Odrasli7,00 Eura
Djeca i mladi do 19. god.Besplatno
Svake prve nedjelje u mjesecuBesplatno
Radno vrijeme :
Svakoga dana09,00 - 17,00
1. januara, Uskrsna nedjelja, 1. maja, 1. novembra, 24. decembra od 14 sati. , 25. i 31. decembra.Zatvoreno

Kako doći

  • Železnica za brzi tranzit (stanica “Quartier Belvedere”)
  • Tramvajske linije 18, D, O
  • Autobuske linije 13A, 69A
  • Podzemna željeznica U1 (stanica “Südtirolerplatz – Hauptbahnhof”)
  • Podzemna željeznica U3 (stanica „Schlachthausgasse“)

Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Objekt 1, Ghegastrasse, 1030 Vienna

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +43 (1) 79561-0


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.