office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Bijambare

Između sela Nišići i Krivajevići, u Ilijaškoj opštini, na putu Sarajevo-Olovo, odvaja se šumski put dug oko 2 km, kojim se kroz prelijepi ambijent crnogorične šume dolazi do Bijambara.

Neposredno uz planinarsku kuću “Bijambare” nalazi se značajna prirodna rijetkost Bijambarska pećina koja je jednim dijelom otvorena za posjetioce. Bijambarsku pećinu čine tri speološka objekta: Gornja Bijambarska pećina, Srednja Bijambarska pećina, koja se sastoji od četiri dvorane koje su bogate pećinskim ukrasima. U četvrtoj dvorani, koja je i najveća, nalaze se brojni stalaktiti i strop je prekriven nakitom. Po ukrasima, koji su raznovrsni po obliku i veličini, ova pećinska dvorana je jedna od najljepših u BiH.

U blizini pećine je i potok Bradić sa jezerom i vodenicom, te potok Bjelila, koji presjeca bijambarske šume i proplanke. Područje Bijambara, sa Bijambarskom pećinom, je jedno od rijetkih izletišta koje odgovara svim ljubiteljima prirode: predstavlja pravi ugođaj za ljubitelje pećine, bistrih voda, borove šume i šumske tišine.

Zaštićeni pejzaž “Bijambare” obuhvata površinu od 497 ha i ustanovljen je u cilju očuvanja pejzaža, naučnog istraživanja, ekološke edukacije i vaspitanja, te rekreacije i turizma.

Na prosječnoj nadmorskoj visini od 950 m nalazi se gusta zimzelena šuma sa različitim vrstama borova, koja obiluje svježim zrakom. Tu su također i predivni pašnjaci kojima protiču dva potoka i pritom stvaraju mala jezerca koja poniru pod zemlju, u stjenovitu podlogu sačinjenu od karstificiranog krečnjaka.

U ekološkom pogledu, ovo područje spada u oblasti sa najvišim stepenom vegetacijske i ekološke raznolikosti.

Turistička ponuda na ovom području i više je nego ineresantna i raznovrsna. Zavisno od vaših zanimanja na Bijamabarama možete uživati u:
-Skoro 400 metara turističke staze unutar Srednje bijambarske pećine.

-Biciklistička,obrazovna i šumska staza.

-Područje opremljeno planinskim mobilijarom za boravak u prirodi, te igrališta za djecu (Drveni grad).

-Izvanredne mogućnosti za avanturiste i ljubitelje prirode, te za relaksaciju i odmor cijele porodice.

-Ugostiteljske usluge unutar područja trenutno pruža Planinarski dom Bijambare koji je u nadležnosti Planinarskog društva Zvijezda-Ilijaš.

Kako biste lakše došli do Bijambara evo upute:

Na Vogošćanskoj petlji kod Sarajeva je potrebno skrenuti desno, na magistralni put M-18 koji vodi za Tuzlu.Prolazi se kroz Semizovac, Srednje i Čevljanoviće. Prvi znak za Bijambare ugledat ćete s desne strane puta, na 23. kilometru od Vogošćanske petlje. I konačno, s lijeve strane, nakon drugog znaka, 31 kilometar od Vogošćanske petlje, nalazi se ulaz u Zaštićeni pejzaž “Bijambare”.

Ulazak u Park se plaća, cijena za odraslu osobu je 2 KM, a za djecu do 7 godina starosti je besplatno. U ovo je uračunat i parking te upotreba toaleta u Parku.

Ukoliko želite umjesto pješačenja ići biiklom, a isti niste ponijeli, na ulazu ga možete iznajmiti, prvi sat je 3 KM, svaki naredni 2 KM.

Najveću atrakciju ovog područja zasigurno predstavlja pristup pećinama koje su lijepo grupisane. Ulaz u pećinu za odrasle je 3 KM, dok je za djecu 2 KM. Važna napomena: temperatura u pećini varira od 5 do -2 stepena te je nepohodno ponijeti garderobu koju ćete obući, u suprotnom ćete se pokajati .

Od ovoga ljeta Bijambare su dobile i eko voz na električni pogon. Vožnja u jednom smjeru duga je nešto više od dva kilometra, a voz se kreće brzinom od 20 kilometara na sat kako bi posjetioci mogli vidjeti sve prirodne ljepote ovog izletišta. U jednoj vožnji, od parkinga do pećine, ima mjesta za 54 osobe, a cijena karte je pola marke za djecu i marka za odrasle.

Šetnja prelijepim krajolikom Bijambara uljepšat će vaš vikend a ništa čudno i ako vam Bijambare budu uljepšale i obogatile cijeli život.


Ulaznice

Za odrasle osobe  2 KM

Za učenike, studente, penzionere i invalidne osobe 1,5 KM

Za djecu do 6 godina ulaz je besplatan

U cijenu ulaza za pojedinačne posjete uračunata je usluga parkinga. Parkiranje autobusa utvrđeno je posebnim stavom


Termini ulaska u srednju Bijambarsku pećinu

Svakim danom u :  11:00, 13:00, 15:00, 17:00h.

U predviđenim terminima organizuje se posjeta pećini za grupe od 5 do 30 osoba.

Najava organizovanih grupa se može obaviti i putem telefona na broj 033/201-112


Ulaznice za Bijambarsku pećinu

Za odrasle osobe  3 KM

Za učenike, studente, penzionere i invalidne osobe 2 KM

Za organizovane grupe preko 20 osoba 1,50 KM po osobi

Za djecu do 6 godina ulaz je besplatan.


[wp-svg-icons icon=”location-2” wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.