office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vrelo Bosne

Danas je Vrelo Bosne poznata turistička atrakcija, i za strane turiste i za obližnje posjetioce koji žele uživati u prirodi. Sastoji se od više malih otočiča povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka.

Dosta životinja se nalazi u parku, poput patki i labudova. Tu su također druge zanimljivosti u parku, poput fijakera, mjesta za izlet i restorana.

Lokacija

Vrelo Bosne predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne, smješten jugozapadno od grada Sarajeva, ispod obronaka planina Igmana i Bjelašnice.

Spomenik prirode nalazi se na području opštine Ilidža i obuhvata površinu od 629 hektara.

Istorijat

Stari Rimljani i Osmanlije su upravo na ovom prostoru, na izvorima termalne vode gradili banje, a u vremenu Austro-Ugarske  to je bio mondenski centar Sarajeva. I danas se u ovom dijelu mogu vidjeti ostaci rimske kolonije, te građevina iz vremena Austro-Ugarske.

Velika Aleja je atraktivno šetalište od naselja Ilidža do Vrela Bosne, zasađeno stablima dužine 3,5 km, zasađenih davne 1888. god i 1892. god. Fijakeri su još 1895. godine posjetioce prevozili Velikom Alejom do Vrela Bosne, a danas su turistička atrakcija. Sam prostor izvorišta vrela Bosne pod zakonskom je zaštitom od 1954.godine. Nakon stručne valorizacije cijelog prostora Vrelo Bosne proglašeno je 2006.godine Spomenikom prirode – II kategorija po Međunarodnoj klasifikaciji unije za zaštitu prirode (IUCN).

Priroda

Bogatstvo prirode ovog područja, koje privlači veliki broj korisnika, ogleda se u resursima kvalitetne pitke vode, termalnim vodama, šumama, poljoprivrednim potencijalima, atraktivnim lokacijama za turizam i rekreaciju, kao i brojnim dobrima kulturno istorijskog naslijeđa.

Ipak, ono što je najljepše jeste samo izvorište rijeke Bosne, koja izvire iz nekoliko jakih kraških izvora na nadmorskoj visini od 492 metra. Flora i fauna uz izvorište je bogata i specifična i doprinosi ljepoti pejzaža, a ambijentu daje posebnu vrijednost.

Kako doći 

Do Vrela Bosne možete automobilom, imate parking koji se naplaćuje. Ukoliko dolazite sa Baščaršije, do Ilidže možete doći tramvajem (br.3). Od tramavajskog terminala na Ilidži do početka aleje imate 850m, koju će te preći pješke za 11 minuta laganog hoda. Kada predjete pješački most preko rijeke Željeznice, došli ste na sami početak aleje.

Do Vrela Bosne možete doci :

  • Šetnjom kroz Veliku aleju, šetalište je dugo 3,5 km
  • Velikom alejom su vam na raspolaganju i fijakeri.
  • Iznajmite biciklo na samom početku aleje

Restoran :

Na Vrelu Bosne radi samo jedan restoran. Bio je nekada još jedan, ali on je u ratu skoro srušen i sada se uklanjaju njegovi ostaci, a na tom mjestu neće se graditi novi.


Ulaznice :

Opis Cijena
Državljani BiH - Odrasli3,00 KM
Državljani BiH - Penzioneri i djeca 6-18 god.2,00 KM
Strani državljani - Odrasli6,00 KM
Strani državljani - Djeca 6-18 god.3,00 KM
Djeca 0-6 god.Besplatno
Stanovnici Ilidže1,00 KM

Parking :

  • Jedan sat – 2,00 KM
  • 24h – 5,00 KM

  • Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''