office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Velika aleja

Velika aleja atraktivno je šetalište koje se proteže od banjskog kompleksa na Ilidži do najpopularnijeg sarajevskog izletišta, Vrela Bosne.

Šetalište je dugačko oko 3,5 km i sa obe strane je oivičeno sa oko 3000 stabala kestena i platana koji su stari više od sto godina. Aleja se nalazi u podnožju planine Igman, tako da je temperatura niža za nekoliko stepeni nego u gradu.

Jednim delom Aleje nalaze se stare luksuzne vile podignute još za vreme austougarske vladavine Bosnom i Hercegovinom. Zbog niže temperature tokom vrelih letnjih dana ovo mesto je bilo idealno za odmor visokog društva.

Prisustvo vila daje posebnu kulturno-istorijsku vrednost ovom kompleksu. Tu je sagrađeno više tipova vila. Jedan tip su vile sa čardacima i kulama, a druge su pravougaone osnove gde su sprat i potkrovlje s fasadom u skeletnoj drvenoj konstrukciji.

Područje Velika aleja-Vrela Bosne zatvoreno je za saobraćaj, posjeduje uređene zone za rekreaciju (šetnju, trčanje, vožnja biciklom) omogućavajući aktivan odmor i rekreaciju u prelijepom prirodnom ambijentu. Prepoznatljiv simbol i glavna turistička atrakcija su čuveni fijakeri, koji već 120 godina prevoze goste dugom Velikom alejom do Vrela Bosne.

Cijena vožnje fijakerom u jednom smjeru iznosi 15 KM.

Drvored kestena i platana

Duž čitave aleje su zasađeni platani i kestenovi u dvostrukom nizu. Aleja kestena sađena je 1888. godine, a četiri godine kasnije zasađena su stabla platana. Stabla su gusto sađena, tako da je to uticalo na formiranje krošnji u vidu visokog tunela od banjskog parka Ilidža do Vrela Bosne. Prvobitno je zasađeno 726 stabala platana, ali je danas sačuvano 630. Drvored aleji daje posebnu draž i lepotu uprkos gustoj sadnji.

Kako doći

Ukoliko dolazite sa Baščaršije, do Ilidže možete doći tramvajem (br.3). Od tramavajskog terminala na Ilidži do početka aleje imate 850m, koju će te preći pješke za 11 minuta laganog hoda. Kada predjete pješački most preko rijeke Željeznice, došli ste na sami početak aleje.


[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”]  Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Sarajevu možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.