office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Budimski dvorac

Budimski dvorac je istorijski dvorac i kompleks palata ugarskih kraljeva, građen u etapama između 14. i 20. vijeka. S obzirom da se nadograđivao kroz vijekove, logično je što predstavlja kombinaciju više arhitektonskih stilova uključujući srednjovijekovnu arhitekturu, barok, neobarok i modernizam.

Tokom turske okupacije je dosta propao da bi 1686. godine prilikom oslobađanja Budima od Turaka bio gotovo u potpunosti uništen.

Na tom mjestu je 1715. podignuta mala barokna palata. Dvorac je proširen 1748. godine a 1849. u sukobima sa mađarskim revolucionarima biva spaljen. Uskoro se obnavlja ali i ponovo teško oštećuje tokom Drugog svjetskog rata.

Budimski dvorac je bio dom kraljeva i kraljica, turaka tokom 16. i 17. vijeka kao i Habsburškog plemstva.

Unutar dvorca se nalaze brojne prostorije uključujući stare ceremonijalne prostorije, kraljevski apartmani, balski dvorani, kapeli, trpezarija i sl. Danas se u dvorcu nalaze brojni muzeji, uključujući nacionalnu galeriju, historijski muzej, muzej istorije muzike, muzej vojne istorije i sl. Postoje i organizovane ture kroz dvorac, a svako razgledanje enterijera se naplaćuje.

Ispod njega se nalazi Labirint – kompleks špilja i prolaza koji su se tijekom Drugog svjetskog rata koristili kao sklonište, dok je za vrijeme opsade Osmanlija taj prostor bio korišten kao harem.

Labirint je tijekom 15. vijeka ujedno bio i zatvor za notornog Vlada Tepeša, poznatijeg kao Grof Dracula, kojega je u zatočeništvu držao mađarski kralj Matija Korvin. Štoviše, Budimski dvorac s okolicom je dio UNESCO-ve svjetske baštine, kao i Andraševa avenija s Trgom heroja i Milenijska podzemna željeznica, najstariji metro u Evropi.

Sa terase dvorca pruža se predivan pogled na Dunav i budimpeštanske mostove. U blizini Budimskog dvorca je Crkva sv. Matijaša, izgrađena u 15. vijeku, u kasnom gotičkom stilu. Službeni naziv je Crkva naše Gospe, a ime po kralju Matijašu dobila je u 15. vijeku, zbog njegovih zasluga za obnovu Crkve. Za vrijeme Osmanske vladavine bila je pretvorena u džamiju.

Ulaz u vrtove dvorca je besplatan i njih svakako ne treba propustiti bez obzira da li planirate ulazak u sam dvorac. Do dvorca je moguće stići pješke ili uspinjačom za one koji ne vole mnogo da hodaju.

U noći, dvorac je spektakularno osvijetljen što ga čini jednim od najljepših atrakcija u Budimpešti .

Cijena žičare :

OpisCijena
U jednom pravcu1200 HUF (oko 3,40 eura)
Povratna karta1800 HUF (oko 5 eura)
Djeca od 3-14 god. u jednom pravcu700 HUF (oko 2 eura)
Djeca od 3-14 god. povratna karta1100 HUF (oko 3 eura)
Djeca mlađa od 3 god.Besplatno
Radno vrijeme : Svakoga dana / 07:30 - 22:00h

[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do Budimskog dvorca pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.