office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Tajni podzemni svijet

Budimpešta je jedan od gradova čija lJepota se vidi i spolja i iznutra.

Ipak, ako ste u ovom gradu po ko zna koji put, možda treba da grad upoznate iz potpuno drugog ugla- kroz pećine u kojima se nalaze crkve, tamnice, pa čak i bolnica, a sve to se nalazi duboko ispod površine grada.

Ispod Budimpešte krije se skriveni podzemni svijet, sa lavirintima od preko 200 pećina i tunela. Ove pećine su rezultat velikog broja geotermalnih aktivnosti na tom području. Najzanimljiviji je podzemni lavirint koji se nalazi odmah ispod kraljevskog dvorca, u Starom gradu Budimpešte.

„Budavari Labirintus“ dug oko 10km takođe ima vrlo burnu istoriju. Podzemni lavirint služio je kao sklonište za prahistorijske ljude, podrum i zatvor u srednjovekovno doba, vojna bolnica tokom Drugog svjetskog rata i komandno mjesto tokom hladnog rata.

Pećine Budima

Budimpešta je nastala spajanjem dva grada, Budima i Pešte. Na obali sa strane Pešte sada je Parlament, a pećine koje treba posjetiti nalaze se ispod brda na drugoj budimskoj grada.

Park je veoma lijepo uređen i za one koji prosto žele da prošetaju, ali treba znati da se ispod nalazi pećinski sistem.

Najpoznatije su pećine Palvelđi i Semlo. I jedna i druga pećina imaju uređene staze za posjetioce koji žele da uživaju u pećinskom nakitu.

Dvorski lavirint

Takođe se nalazi na strani Budima, a imao je razne namjene kroz historiju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata lavirint je bio sklonište, a prije toga se ovdje deponovalo vino zbog dobrih uslova za to, ali bilo je korišćeno i u vojne svrhe, kao tajni izlaz i kao zatvor u kojem je, veruje se, bio zatvoren i Vlad Cepeš.

Danas lavirint predstavlja moderno mjesto za izložbe, a najbolje vrijeme za posjetu je uveče kada su prolazi petrolejkama.

Bolnica u stijeni

Zbog čestih ratova koji su se odvijali u Bumipešti, jedan dio pećinskog sistema iskorišćen je da se u njemu napravi bolnica, koja je, takođe, smještena ispod zamka.

Današnji muzej nekada je imao veliki značaj u Drugom svjetskom ratu za mađarsku vojsku, a i kasnije za vrijeme revolucije 1956. godine kako bi se pomoglo vojsci i civilima.

Nakon revolucije, izgubljena je medicinska namjena, a pećina je pretvorena u tajni bunker oružja za vreme Hladnog rata.

Pećina brda Gelert

Ispod svih znamenitosti koje se nalaez sa lijeve strane Dunava, nalazi se pećina u kojoj je “skrivena“ crkva. Ovo je jedini dio ovog pećinskog sistema koji je otvoren za psjetioce, poznatije kao Pećina Svetog Ivana, Crkva u pećini ili Crkva u stijeni.

Crkva je osnovana 1926. godine, a za vrijeme rata je služila kao skrovište i bolnica, da bi kasnije, ulaz bio zapečaćen i zabranjen za prilaz, da bi ponovo bila otvorena odmah po kraju komunističke vlasti.


Adresa :

Budavári – 1014 Budapest Úri street 9.


Kako doći :

Autobus broj 16 s trga Deak, smjer: Castle Hill. Zaustavljanje: Trg Szentharomsag.

Autobus broj 16A ili 116 sa trga Szell Kalman. Stajalište: Diszov trg (pored crkve Mathias).


Ulaznice :

Odrasli : 3.000 HUF (oko 8,3 eura)

Djeca mlađa od 12 godina : 1.000 HUF (oko 2,8 eura)

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Tajni podzemni svijet”

You must be logged in to post a comment.