office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Citadela

Ono što ćete vrlo lako uočiti je i Citadela, koja važi za najatraktivniji deo tvrđave. Reč je o monumentalnom objektu Starog grada koji je nekad bio opremljen svime što je potrebno za slučaj velike opsade.

Na južnoj strani starog grada, na najuzvišenijem mjestu, sagrađena je gradska tvrđava Kaštel, današnja Citadela, od koje počinju i kojom završavaju gradske zidine. Tvrđava se prvi put pominje 1425. godine. U njoj je jedno vrijeme bilo sjedište zetskog mitropolita poslije prelaska sa Prevlake.

Prilikom dogradnje i rekonstrukcije tvrđave u 19. vijeku srušena je mala crkva Santa Maria de Castelo, a u tvrđavi je bio smješten vojni garnizon.

Citadela je dugo bila u državnom vlasništvu, jedno vrijeme korišćena je i kao scena za predstave festivala ”Grad teatar”, a sada je u privatnom vlasništvu sa muzejskim i ugostiteljskim sadržajima.

Na Citadeli su prepoznatljivi stilovi gradnje iz srednjeg vijeka i vremena austrougarske vladavine. Citadela je imala dvije kule. Najnovija istraživanja su potvrdila da se u njenom jezgru nalaze materijalni ostaci iz srednjeg vijeka. Građena je u više faza, a nekada je bila važan samostalni strateški objekat.

U pisanim izvorima prvi put se pominje 1425. godine.

Ostaci crkve Santa Maria di Castello na Citadeli

Naziv upućuje na to da se crkva nalazila unutar Citadele. Zbog uklapanja ostatka crkve u zidine austrijskog utvrđenja, teško je prepoznatljiv njen prvobitni izgled. Gradnja crkve se vezuje za XII – XIV vijek »vrijeme vlasti Nemanjića i Balšića«. Na njenom sjevernom zidu otkriveni su ostaci fresko­slikarstva.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do Citadele, pogledajte na MAPI

You must be logged in to post a comment.