office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Statua Balerine

Ono što je Mala sirena za Kopenhagen, to je balerina ili plesačica na plaži Mogren za Budvu. U oba slučaja riječ je o skulpturama koje su simboli dvaju gradova, najposjećenije turističke atrakcije i uz to mjesta na kojima se posjetioci najradije fotografišu za uspomenu.

Na ulazu na najpoznatiju budvansku gradsku plažu Mogren, u istom stavu, izlivena u bronzi već decenijama stražu nad plavom pučinom čuva poznata balerina.

Skulptura je postala simbol Budve i jedna je od glavnih turističkih atrakcija, gotovo da ne postoji turista, a i mještanin koji se makar jednom nije uslikao kraj čuvene mogrenske balerine.

Kada krenete stazom od Starog grada ka predivnoj plaži Mogren, već negdje na početku sačekaće vas ovaj popularni simbol Budve, koji je djelo beogradskog vajara Gradimira Aleksića.

Sa starogradskim zidinama i čuvenom plažom Ričardova glava u svojoj pozadini oduvijek se nalazila kao idealan motiv za raglednice poslate iz ovih krajeva uz nezaobilazne riječi: ” Pozdrav iz Budve!”

Aleksićeva skulptura, inspirisana je jednom starom lokalnom legendom o djevojci koja je bila vjerena za mornara, koji je otplovio na dalek put ne bi li zaradio za zajednički život sa njom. Nikada se više nije vratio, a djevojka mu je ostala vjerna i svako jutro je dolazila do ove stjene, kako bi posmatrala more.

Čekala ga je godinama, sve dok je jednog jutra nisu našli mrtvu na stijeni na kojoj se danas nalazi čuvena statua.

Balerina se nalazi na svojoj steni od 1965. ili nešto ranije i danas predstavlja najfotografisaniji prizor ne samo Budve nego, kažu, i cijele Crne Gore.

Ovaj nesvakidašnji spomenik se u narodu spominje i pod nazivom Statua gimnastičarke iz Budve.

Balerina livena u bronzi – zapravo ima nekoliko mana, prvenstveno vezanih za osobu kojoj je posvećena.

Tako se pretpostavlja da balerina iz Budve kojoj je po legendi skulptura posvijećena – nije zapravo balerina jer nema jedno od glavnih obelježja baletskih plesačica, a to je specijalna suknjica za balerine.

Međutim, ukoliko pažljivo posmatrate gracioznu statuu balerine iz Budve, jasno se uočava da balerina ne samo da ne posjeduje potrebnu baletksu odjeću, već ne nosi nijedan komad garderobe. Zato se neki turisti i lokalci šale nazivajući skulpturu “Djevojka koja je izgubila kupaći kostim”.

Tada su lokalci prvi put počeli da oslovljavaju skulpturu balerine  kao Gimnastičarku Budve, ali ipak, prelijepa i graciozna skulptura ostala je jedna od najpoznatijih i najznačajnijih znamenitosti Budve.

Na hiljade turista dolazi da se uvjeri u moći magične statue. Uglančani i svijetli dijelovi tijela Budvanske balerine ponosno prikazuju vjeru i očuvanje crnogorske kulture. I ograda oko statue Balerine na koju se kače katanci takođe svjedoči mnogim izgubljenim i ostvarenim ljubavima.

Gradske suvenirnice prodaju i minijaturni model statue Balerine iz Budve, pa svoju uspomenu iz Crne Gore možete uvijek ponijeti sa sobom.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Statue balerine”, pogledajte na MAPI

You must be logged in to post a comment.