office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ostrvo Sveti Nikola

Sveti Nikola ili Školj (ita. scoglio – stijena), kako ga zovu mještani, je najveće crnogorsko ostrvo na Jadranu. Ostrvo se prostire na 47 hektara i na gotovo 2 km dužine, a od Starog grada u Budvi je udaljeno cijelu milju. Ime je dobilo po istoimenoj crkvi koja se na njemu nalazi, a koja je posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca.

Ona se prvi put pominje u 16. vijeku, mada se smatra da su je sazidali još u 11. vijeku krstaši koji su ovim krajevima prolazili na putu kući. Prema predanju oni su svoje mrtve sahranili u prostoru oko crkve.

Crkvica je skoro potpuno uništena u razornom zemljotresu 1979. godine. U narednim godinama je obnovljena, ali je danas rijetko otvorena za posjetioce.

Mještani rado pričaju legendu o nastanku spruda kojim je ostrvo Sveti Nikola povezano. Naime, Sveti Sava je dva puta – 1229. i 1234. godine iz Budve pokušao da krene za Palestinu u posjetu hrišćanskim svetilištima u Svetoj zemlji.

Međutim, veliko nevrijeme i talasi nijesu mu dozvoli da se ukrca na brod koji ga je čekao sklonjen u zavjetrini ostrva Sveti Nikola. Čekajući na obali, Sveti Sava je u vodu bacao kamenčiće i na taj način stvorio put do ostrva, kojim su on i njegovi pratioci potom došli do broda.

Danas se taj sprud naziva Tunja, a za vrijeme osjeke vodostaj se spusti na svega pola metra, pa se taj put gotovo može pregaziti.

Ostrvo Sveti Nikola je obraslo gustom šumom, pretežno zimzelenim drvećem – debelim četinarima, borom i smrekom.

Pored flore, karakteristična je i fauna ostrva, jer je ono pravi raj za ptice, kao i sitnu divljač – šumske zečeve, fazane i jelene, koji su se pred noć spuštali i do samih plaža.

Sredinom 60-ih godina dovedena su i dva para jelena lopatara sa ostrva Brioni.

Na žalost, smatra se da je većina ovih životinja pobijena u krivolovu u posljednjih 10 godina.

Tri prelijepe šljunkovito-pjeskovita plaže Crne Gore, ukupne dužine 840 m nalaze se na ostrvu. Do njih možete doći brodićima i čamcima koji svakodnevno voze sa svih budvanskih plaža. Ukoliko ste pak blizu marine naći ćete i taxi brodić koji vozi do ostrva i nazad.

Manje plaže ka otvorenom moru na jugu, koje su mnogim turistima zanimljive su dostupne samo za male čamce zbog visokih grebena sa te strane.

Inače, ostrvo Sveti Nikola povezuju i sa imenom Havaji, zbog restorana koji se dugo godina tu nalazio.

Za romantične parove ili one koji žele da se prepuste miru i veličanstvenom pogledu, sunčevim zracima i mirisu Jadranskog mora, tu je nekoliko uvala i zavučenih intimnijih plaža sa predivnim pogledom na zalazak Sunca.

Ostrvo Sveti Nikola Školj jedno je od omiljenih kupališta za mješatane Budve i jedan od lokaliteta na koji su najviše ponosni.

Veliki Broj Budvana odazvao se protestu “Da nam Školj ne otplovi” koji je bio organizovan prošle godine protiv urbanizacije kojom je predvidjena gradnja hotela sa 750 ležaja i marine od 50 vezova.

Školj je jedna od najprepoznatljivijih slika Budve i jedan od najpoželjnijih pogleda prilikom odabira smještaja turista koji dolaze u Budvu.
Pravi biser grada i neprovjenjivo prirodno bogatstvo.


Kako doći od Vaše lokacije do ostrva ”Sveti Nikola”, pogledajte na MAPI


Video :

You must be logged in to post a comment.