office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Crkva Sv. Ivana Krstitelja

Crkva posvećena rođenju Sv. Ivana Krstitelja je monumentalna građevina, koja je prvobitno sagrađena još u VII vijeku, u obliku rotonde, tako da se smatra jednom od najstarijih crkava na Crnogorskom primorju. U crkvi je, sve do ukidanja 1828. godine, bilo sjedište Budvanske biskupije. Inače, Sv. Ivan Krstitelj je još od ranohrišćanskog perioda bio zaštitnik (patron) grada Budve, što – uostalom – potvrđuje i sačuvani srednjovjekovni Statut Budve.

Izgled i stanje u kome se crkva danas nalazi najvjerovatnije su rezultat obnove poslije razornog zemljotresa iz 1667. godine. Prema svojoj unutrašnjoj strukturi, Sv. Ivan je trobrodna zasvođena građevina.

U crkvi se čuva nekoliko starih ikona i slika visoke umjetničke vrijednosti, kao i vrijedan sakralni mobilijar. Uz njenu sjevernu stranu uzdiže se impozantni zvonik sa satom (visine 36 metara), dovršen 1867. godine, po tipu dalmatinskih zvonika koji su u to vrijeme građeni.

Najveće izmjene pretrpjela je tokom XII, XV, XVII, XIX i XX vijeka. Današnja građevina potiče s kraja XVII vijeka, a sastoji se od tri odvojene cjeline: crkve, zvonika i biskupskog dvora. Do 1828. godine služila je kao katedrala.

Svojom vertikalnošću ovaj zvonik vizuelno dominira nad horizontalnim strukturama Starog grada. Na južnoj strani crkve nalazi se dvospratna zgrada bivšeg biskupskog dvora, koja je obrađena u rustičnoj tehnici, sa gotskim prozorima.

Ikona »Budvanska Gospa«

Madona in punta ili Velika Panagija (»Svetica nad svim svetim«) najveća je svetinja Staroga grada. Budvanska Gospa, kako se vjeruje, štitila je Grad od nedaća, posebno od kuge i gusarskih napada. Smatra se da potiče s kraja XIV vijeka. Čuva se u crkvi Sv. Ivana u posebnom sjevernom oltaru.

Mozaik u oltarskom prostoru crkve Sv. Ivana

Oltarski prostor crkve Sv. Ivana prekriven je monumentalnim mozaikom koji je, 60­ih godina prošlog vijeka izveo poznati dubrovački slikar Ivo Dulčić. Na mozaiku neobično živog kolorita predstavljen je Sv. Ivan Krstitelj kako Budvanima drži propovjed.

Zvonik crkve Sv. Ivana

Zvonik dominira nad Starim gradom. Nalazi se na sjevernoj strani crkve. Tekst MDCCCL (1850) u njegovom četvrtastom postolju ukazuje na godinu gradnje. Radovi su okončani 1867. godine. Ranije je tu postojao manji zvonik baroknog stila i rogobatnije forme. Pretpostavlja se da je srušen u zemljotresu 1667. godine.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ”Crkve Sv. Ivana Krstitelja”, pogledajte na MAPI

You must be logged in to post a comment.