office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Eufrazijeva bazilika

Najvrjednije kulturno dobro Poreča, Eufrazijeva bazilika, 1997. godine uvrštena je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Ranokršćanski sklop jedini je cjeloviti sačuvan spomenik iz toga vremena u svijetu.

U tišini jednog od najpoznatijih istarskih kulturnih spomenika otkrijte mozaike nestvarne ljepote i misterije stare tisućljećima.

Podignuta u vrijeme biskupa Eufrazija, u 6. stoljeću, obuhvaća atrij, krstionicu, biskupsku palaču, mozaike i ostatke sakralnih objekata iz razdoblja od 3. do 4. vijeka.

Mozaici kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve ubrajaju se u vrijednu ostavštinu bizantske umjetnosti, a zahvaljujući podnim mozaicima i očuvanim natpisima mogu se iščitati sva razdoblja njezine izgradnje i obnavljanja.

Eufrazijeva vizija

Došavši u Poreč, tadašnji Parentium, biskup Eufrazije nikako se nije mogao pomiriti ni sa skromnošću postojeće crkve ni s letargijom malog provincijskog grada. Nadahnut umjetnošću Bizanta, Eufrazije je odlučio sagraditi baziliku po kojoj će ga pamtiti.

Razgledate li malo pomnije Eufrazijevu baziliku, otkrit ćete mnoge tragove koji još uvijek podsjećaju na biskupa koji ju je izgradio. Njegovi inicijali nalaze se na mnogim istaknutim mjestima, a svoj je lik smjestio među svece na mozaiku. Zašto je to učinio?

Eufrazije nije bio narcisoidan, već je isticanjem sebe htio pokazati svoj odnos prema papi, koji je biskupa proglasio otpadnikom. Prkosni Eufrazije tako je stvorio impozantno djelo trajne vrijednosti koje je zauvijek obilježilo mali Parentium, današnji Poreč.

Otkrijte spektakularne mozaike

Najveće blago Eufrazijeve bazilike veličanstveni su mozaici kojima je ukrašena glava apsida. Umjetnine izrađene prije petnaestak stoljeća od raznobojnih kamenčića još uvijek ne gube sjaj i svježinu.

Podignite pogled i u središtu prikaza ugledajte Bogorodicu na prijestolju s Kristom. Okružuju ih arkanđeli sa sv. Maurom, porečkim svecem zaštitnikom.
Bogorodica je odjevena u bizantsko ruho, glave dijelom pokrivene velom zvanim maforion. Veo je simbol djevičanstva, a vjerojatno je preuzet iz sirijske umjetnosti.

Na unutrašnjoj strani trijumfalnog luka ugledat ćete portretne prikaze svetica i Krista kao Jaganjca, dok se iznad trijumfalnog luka nalazi Krist Pantokrator s dvanaest apostola.

Približite se ciboriju, kamenom baldahinu ispod kojeg se nalazi oltar. Podignite pogled i ugledajte zvjezdano nebo satkano od plavih i zlatnih kamenčića.
Dok vam pogled istražuje raskošne mozaike, prepustite se molitvi u spokojnoj tišini prostrane bazilike, koja kao da je obuhvatila čitav svemir.

Posjetite Eufrazijevu baziliku

Unutrašnjost Bazilike možete posjetiti svakodnevno. Kompleks je otvoren svakim danom osim nedjeljom i zapovjednim crkvenim blagdanom. Popnite se na zvonik Bazilike, odakle se pruža veličanstven pogled na Poreč i okolinu.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.