office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Fortica – Skywalk

Skywalk

Fascinantno, predivno, instagramično, adrenalin, osvježavajuće, impresivno… Riječi su to kojima posjetioci opisuju “Skywalk” Mostar, stakleni vidikovac, stazu ili šetnicu, kako se kome sviđa, na brdu Fortica iznad najvećeg grada na Neretvi.

Tako je mostarski “Skywalk” jedinstvena atrakcija u BiH, a upravo pogled na grad sa ovog mjesta oduzima dah.

Ova staklena staza nalazi se iznad natpisa “BiH, volimo te”, koji duže od dvije decenije krasi Forticu i to na visini od 15 metara, a prostor za šetnju dugačak je 42 metara.

Još jedna od karakteristika skywalka je što, kada hodate njime, imate osjećaj kao da hodate po oblacima, pa ako niste do sada bili ljubitelj adrenalina i adrenalinskih sportova – vjerovatno ćete dobiti želju za tim. A park „Fortica“ je pravo mjesto za to. Vidikovac na Fortici krasi i najveća zastava Bosne i Hercegovine u Hercegovini.

“Skywalk” je urađen kao dio projekta “Via Dinarica” koji implementira Grad Mostar u saradnji sa UNDP-ijem.

Zip-line

Za sve avanturiste na Fortici ima i drugih sadržaja, poput Zip-linea ili vožnje biciklom po brdsko-planinskim predjelima u podnožju planine Velež. Odmah s druge strane pruža se divan pogled i na mostarske vjetrenjače, odnosno “Vjetropark” Podveležje.

Sportsko-avanturistički park „Fortica“ je mjesto kojem se svi građani Mostara, ali i Bosne i Hercegovine rado vraćaju. Fortica je mjesto gdje svaka osoba može pronaći nešto za sebe, bilo da je sportskog ili avanturističkog duha. Na Fortici se možete spustiti zip-lineom, hodati po impresivnom visećem mostu, voziti se uređenim biciklističkim stazama, ali i odmoriti nakon aktivnosti u planinarskom domu.

Pored sportskih sadržaja, tu su i brojni ostatci austrougarskih i talijanskih utvrda. Pa, ako trenutno razmišljate o avanturi, park „Fortica“ je pravo mjesto za vas

Fortica je naziv za jedno od brda koje okružuju Mostarsku kotlinu i nalazi se na istoku grada Mostara. Sami vrh brda je od grada udaljen 5 kilometara. Preko brda Fortica vodi put za Podveležje. Do samog parka, vrlo je jednostavno doći. Na magistralnom putu M-17 iz pravca sjevera, vidjet ćete naznačeno skretanje za park sa lijeve strane, te ćete nakon 10-minutne vožnje kroz naselja doći do brda i do samog parka.

Ime Fortica prvi put se spominje od kraja 19. stoljeća, kada je Austro-ugarska izgradila na ovom brdu utvrdu Forticu. Utvrda je služila i kao vojarna, skladište i ponekad i zatvor. U periodu 1. i 2. svjetskog rata izgrađen je veliki broj i drugih vojnih utvrda i bunkera čiji su ostaci sačuvani, a posebno je zanimljiva činjenica da su italijanski vojnici izgradili žičaru kojom su iz grada dopremali hranu i municiju.

Glavna atrakcija sportsko-avanturističkog parka „Fortica“ je Zip-line sa kojeg se također pruža fantastičan pogled na Mostar. Zip-line čine dvije sajle dužine od jednog kilometra i to na nadmorskoj visini od 510 m. Polazna tačka nalazi se ispred planinskog doma i skywalk-a, a završna na strmim stijenama sportskog penjališta.

Cijena dvije vožnje (s jedne tačke na drugu i nazad) iznosi 40 KM. Za korisnike zip-linea je obezbijeđeno i vozilo koje ih vraća na početnu tačku.

Sportsko penjalište na prirodnoj stijeni visine 30 metara sa 13 smjerova namijenjeno je isključivo za iskusnije penjače ili za one koji su prošli obuku na malom penjalištu. Zbog svoje orijentacije penjanje je idealno u ljetnom periodu.

Cijena u iznosu od 50 KM uključuje prevoz, kratku obuku, penjanje za sat vremena sa korištenjem opreme i asistenciju dva instruktora (osiguravanje). Za ovu uslugu obavezna je prethodna najava. Cijena je 50 KM.

Pored ovog velikog sportskog penjališta tu je i dječije i malo penjalište.

Dječije penjalište je umjetno penjalište na kamenoj fasadi planinskog doma visine 5 metara sa dva smjera namjenjeno za djecu uzrasta do 10 godina. Cijena u iznosu od 5 KM uključuje dva penjanja sa korištenjem opreme i asistenciju instruktora (osiguravanje).

Via Ferata i viseći most

Do samog ruba uzvišenja Stolac, na lokalitetu “đavolje stepenice”, možete doći sa dva pravca uspona (ocjena A – lakši uspon i C – srednje teški). Sa njega se također pruža prelijepi pogled na stari dio grada i stari most. Ovo je osigurana penjačka ruta čiji je sastavni dio viseći most dug 35 m na stjenovitim padinama Fortice.

Park nudi jako mnogo staza za hiking a svakako najatraktivniji je obilazak uzvišenja Stolac na kojem se nalazi nekoliko bunkera iz II svjetskog rata kao i ostaci žičare kojom su iz grada dopremani hrana i municija.

U planinskom domu možete dobiti upute odnosno usluge vodiča kao i najam opreme za via feratu.

Cijena do 5 osoba iznosi 50 KM, a za 5 do 10 osoba iznosi 100 KM. Cijena uključuje usluge vodiča/instruktora. Cijena najam opreme za feratu za kacigu i rukavice iznosi 5 KM, za pojas 5 KM, a za ferata set 10 KM.

Osim toga lokalitet parka je idealan za brdski biciklizam, jer postoji nekoliko staza na kojima se održavaju i takmičenja.. Na lokalitetu Fortice markirana je i izuzetno atraktivna downhill biciklistička staza. Biciklisti koji dolaze na Forticu su ljubitelji ekstremnog biciklizma zbog teškog uspona.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.