office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kujundziluk – stari bazar

Najstarija zona Mostara otkriti će vam svoje srce ako prošetate Kujundžilukom. Graciozno pokaldrmljena uličica iz sredine XVI vijeka, u kojoj se i danas nalaze karakteristični zanatlijski dućani i tradicionalni restorani.

U prošlosti, on je bio žila kucavica trgovine cijele regije, a za vrijeme Otomanskog carstva brojao je više od 500 dućana Tokom vremena ulica je zadržavala svoju autentičnost, tako da i danas izgleda kao u starim vremenima. Zadržala je i sačuvala neke od karakterističnih starih zanata kao što je ručna obrada bakra i tkanje tepiha.

Uz Stari most, glavni lik u priči cijelog kvarta, stari bazar pretstavlja sugestivni presjek arhitekture i, istovremeno, svakodnevnog života u Mostaru, koji je predstavljen živošću u dućanima, restorančićima (u kojima se može uživati u izvrsnoj tradicionalnoj kuhinji) i pretrpanim kafićima, toliko karakterističnim za lokalnu atmosferu.

Uz most, na lijevoj obali Neretve kujundžije (zlatari) imali su svoje radnje, pa je po njima ovaj dio grada i nazvan Kujundžiluk. Prvi kujundžija, Hadži Osman, spominje se 1631. godine. Zlatari su posebno lijepo izrađivali spone za pojaseve kao i ukrašene ženske pojaseve (pafte i kabare).

Godine 1861. Kujundžiluk je skoro cijeli izgorjeo, a zapalio se i vrh kule Tare gde je bila smještena municija (džebana). Na sreću, nije došlo do paljenja municije, a pričalo se da bi u tom slučaju cijeli Mostar otišao u vazduh. Poslije ovog događaja su izmestili municiju. Taj požar je imao velike posljedice po trgovinu

Najljepše suvenire iz grada Mostara ovdje možete pronaći. Cijena baš i nije svima pristupačna jer neke obične razglednice koštaju oko 5 €.

Stari dio Mostara prepun je malih dućana i radnji iz kojih na osebujan način proizlaze razne životne i umjetničke priče. U jednom od njih skupljač starih stvari, brine kako sačuvati predmete koje polako gazi vrijeme.

Prepoznati ćete ga po bijeloj odjeći koju svaki dan nosi, a ukoliko poželite kupiti neku sitnicu pomoći ćete mu da sačuva dio historije ovog divnog grada, a za vas će ostati uspomena na srce Mostara.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.