office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Galerija solidarnosti

Umjetnička zbirka broji preko 400 djela (slika, grafika, crteža, skulptura i fotografija), koja su smještena od 2011. godine u prizemlju reprezentativne renesansno-barokne palate Pima, na Pjaci od brašna u Starom gradu u Kotoru.

Nakon zemljotresa koji je zadesio Crnu Goru 1979. godine, pokrenuta je akcija prikupljanja umjetničkih djela sa čitavog prostora bivše Jugoslavije, preko tadašnjeg Udruženja likovnih umjetnika. Tada je Kotoru pripao izuzetno vrijedan umjetnički fond imenovan Galerija solidarnosti.

Godine 1980. uslijedilo je uređenje muzejsko-galerijskog prostora na Trgu od oružja za smještaj Galerije i Muzeja revolucije. Mada je ovaj izuzetan prostor priveden namjeni, kao takav nikada nije zaživio. U međuvremenu, galerijski fond je bio deponovan i premješten na raznim mjestima u Kotoru.

Osnivanjem OJU Muzeji Kotor 1992. godine, Galerija solidarnosti postaje jedna od organizacionih jedinica, a fond je tada bio smješten u prizemlju Opštine Kotor i u Istorijskom arhivu Kotor. Tada je urađen popis djela umjetničkog fonda u Opštini, koji je ubrzo morao biti iseljen u još neuslovniji podrumski prostor, koji je nekoliko puta bio poplavljen.

Kada je Muzej grada Perasta ponovo otvoren 1998. godine, tada je, kao privremeno rješenje za deponovanje galerijskog fonda, odabrana jedna prostorija na drugom spratu muzeja. Po završetku aneksa muzeja 2006. godine, fond galerije smješta se u novoizgrađeni depo, dok je u galeriji muzeja bila stalna postavka Galerije solidarnosti.

Tokom 2006. i 2007. godine, uz saradnju i instrukcije Matične službe Narodnog muzeja sa Cetinja, uređena je revizija cjelokupnog fonda Galerije solidarnosti. Revizija je podrazumijevala muzeološku i stručnu obradu svakog predmeta iz galerije i njegovo uvođenje u novootvorenu Inventarsku knjigu.
Fond Galerije solidarnosti obuhvata preko 400 djela i on se svake godine dopunjuje novim poklonima i donacijama.

Likovni fond galerije je heterogena cjelina po tematskim motivima i stilskim opredjeljenjima, te raznovrsnosti tehnika. Zbirka je u samom začetku bila internacionalna gdje su, pored autora sa bivših jugoslovenskih prostora, svoja djela poklonili i autori iz SAD-a, Poljske i Rumunije. Da bi se ostvario sveobuhvatni uvid u sadržaj zbirke, likovni radovi se mogu prikazati kroz nekoliko cjelina. Najviše radova je nastalo sedamdesetih godina 20. vijeka. Tehnike slikanja su raznorodne (ulje, akril, tempera, crtež, kombinovana tehnika, grafika, serigrafija i dr.). U likovnom fondu galerije se nalaze i kiparska djela, od kojih su neka, nažalost, oštećena.

U organizaciji OJU Muzeji Kotor od 1992. do 2011. godine gotovo cjelokupni fond Galerije solidarnosti je bio prezentiran kulturnoj javnosti Kotora i Crne Gore na četrnaest tematskih i studijskih izložbi.

Povodom Dana opštine Kotor, 21. novembra 2011. godine, OJU Muzeji Kotor dobila je na upotrebu reprezentativan galerijski prostor u prizemlju palate Pima. Prostor obuhvata tri sale za izlaganje i depo za smještaj eksponata koji nijesu izloženi.

Likovni fond Galerije solidarnosti tada je, nakon tri decenije postojanja, konačno i zvanično predstavljen kao značajan segment kulture grada Kotora i Crne Gore. Ne treba zaboraviti da je Kotor grad spomenika i ogromnog kulturnog nasljeđa, u kojem se decenijski nedostatak moderne umjetnosti popunio upravo Galerijom solidarnosti.

Zbirka Galerije solidarnosti je kulturno dobro koje zahtijeva adekvatan tretman u smislu konzervacije i restauracije. Ne zanemarujući napore koji su činjeni da se zbirka, uz sve iznesene nedaće koje su je pratile, sačuva od uništenja i bude povremeno prezentirana na izložbama, ona je tek prije par godina zaživjela i prepoznata kao vrijedan dar Kotoru.


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Besplatno


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Ponedjeljak – Nedjelja / 08,00 – 20,00 h


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do Galerije solidarnosti, pogledajte na mapi

You must be logged in to post a comment.