office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kako putovati jeftinije? Savjeti koji će vam uštedjeti novac

Upravo su novac i ograničena sredstva nerijetko glavni razlog zbog kojeg ne pakujemo kofere. Ali, možda zapravo nismo u dovoljnoj mjeri razmotrili sve moguće opcije koje su pred nama.

Možeš putovati na različite načine, spavati na različitim mjestima i koristiti različita prijevozna sredstva.

Uz ponešto strpljenja i malo bolje organizacije nećete potrošiti životnu ušteđevinu na obilaženje destinacija koje ste oduvijek željeli posjetiti.

Putovati sa turističkom agencijom ili ne?

Prije svega trebate odlučiti da li ćete koristiti usluge putničke agencije ili ćete sve sami organizovati?

Obje opcije imaju svoje prednosti i mane, na vama je samo da odlučite u koju avanturu se želite upustiti.

Kada putujete sa agencijom sve informacije i uputstva dobivate direktno od njih. Vama samo ostaje da odaberete s kojom agencijom želite putovati. Odnosno koja agencija ima najbolju ponudu za vas. Na koje fakultativne izlete želite ići i koju lokalnu hranu želite probati.

Ukoliko želite sami obaviti posao turističke agencije potrebno je malo više istraživanja što ni malo nije loša opcija jer ćete puno više naučiti.

Jedan od najskupljih faktora kod planiranja putovanje jest cijena avionskih karata, a one variraju ovisno o tome u kojem je dijelu godine ili čak sedmice kupujete. Statistike pokazuju da su cijene karata najskuplje u junu i decembru zbog godišnjih odmora i božićno-novogodišnjih praznika, dok je najpovoljniji dan za početak putovanja utorak jer su tada karte jeftinije u odnosu na ostatak sedmice.

Pogled na Palau Nacional

Želite li proći jeftinije, osim smještaja i avionskih karata obratite pažnju i na gradove u kojima nećete bankrotirati uđete li u kafiće i restorane. Pisali smo članak o jeftinim gradovima – Gastro svijet: U ovim gradovima je najjeftinija hrana

Ukoliko želite izbjeći restorane i uštedjeti malo više tu je uvijek street food, znači razna lokalna hrana koja se prodaje na ulici, ona je jeftinija. Pogledajte gdje se skuplja lokalno stanovništvo tu je hrana ukusna i jeftina.

Ako ste izbirljivi sa hranom, a želite proći jeftinije nego u restoranu, tu su uvijek fast food lanci, McDonalds, KFC, Burger King, na njih ćete naići gdje god da se okrenete. Jeftina opcija su vam i supermarketi.

Ako ste ljubitelj kulture i umjetnosti, sigurno želite u svakom gradu posjetiti što više galerija, muzeja i izložbi. Budući da su ulaznice ponekad prilično skupe provjerite kojim danima galerije i muzeji nude besplatan ulaz.  To može bit određen dan u sedmici/mjesecu/godini. Prije nego što krenete na putovanje, provjerite te podatke na službenim internetskim stranicama galerija koje želite posjetiti i na temelju toga planirajte putovanje.

Sve opisane atrakcije na koferu imaju vec urađene cijene i radna vremena koja se redovno ažuriraju tako da smo vam jedan dio posla olakšali. Nemojte tražiti mi smo tu da tražimo za vas.

Jeftini smještaj potražite na stranicama Booking.com, Airbnb, Agoda.com i HostelsCombined.com, a ako ste avanturistički nastrojeni možete se i „zamijeniti“ za smještaj na Home Exchange ili pričuvati nečijeg ljubimca te zalijevati cvijeće u zamjenu za smještaj na Mindmyhouse.com. 

Osim toga imate opciju i Couchsurfing – Ukoliko se odlučite koristiti couchsurfingom, s njime dobivate ne samo besplatan smještaj već i mogućnost dubljeg uvida u mjesto koje posjećujete, vrlo vjerojatno i nove prijatelje. Međutim, da bi koristili couchsurfing morate stvarno biti otvorena osoba, spremna prihvatiti ljude kakvi jesu, prije svega prvo se morate riješiti svih predrasuda.

Na linku smo detaljnije pisali o Couchsurfingu, a pogledajte i koje aplikacije će vam olakšati svako putovanje – 10 korisnih aplikacija koje će vam olakšati svako putovanje.

Za sami kraj još jedna napomena putovati van sezone uvijek štedi novac. Npr. ako na more idete u septembru izbjeći ćete gužvu, cijene smještaja su niže, na plaži možete da birate mjesto itd. Izađite iz zone sigurnosti i živite slobodnije. Ograničenja i strahovi nas samo sputavaju.

 

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.