office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Metajna

Živopisno mjesto usred kamenitog otočnog krajolika

Metajna je smještena u sjeveroistočnom dijelu ostrva Paga u istoimenoj uvali i na 12 km udaljenosti od Novalje – centra sjevernog dijela ostrva. Osnovne gospodarske djelatnosti iz prošlosti – poljoprivredu i ribarstvo – uspješno je u ovom kraju odnedavno zamijenio turizam.

Ovo malo mjesto će vas iznenaditi svojom živopisnošću. U Metajni je prirodna kamenitost ostrvskog krajolika ukrašena mirisom aromatičnih biljaka – osnovnom hranom brojnih ovaca koje ovdje slobodno pasu za ljetnih mjeseci.

Tijekom sezone u Metajni se često priređuju ribarske večeri ispunjene mirisom svježe pečene ribe, okusom domaćeg vina i zvucima razdragane pjesme.

Ono po čemu ćete zapamtiti Metajnu su plaže s kojima se teško natjecati u ljepoti: to su plaže Ručica i Beritnica.

Sa šljunčane Ručice pruža se pogled na mjesto Pag, a do nje se dolazi šetnjom kroz Kanjon – predio privlačan zbog kontrasta koji stvaraju zelenilo koje se nalazi u njegovoj sredini i gola kamena brda koja ga uokviruju. Neodoljivi mirisi bilja i mora, jarko sunce i topli povjetarac upotpunit će osjećaj da se nalazite u samom srcu Mediterana.

Odvažniji, kojima neće biti teško prošetati još 15-ak minuta živopisnim Kanjonom, bit će nagrađeni uživanjem na drugoj plaži-ljepotici – Beritnici. Na Beritnici je priroda u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene – ova prirodna instalacija nezaboravan je prizor.

Tu se odmah iznad plaže nalazi i poznato penjalište Stogaj – jedan od najspektakularnijih kamenih tornjeva na Jadranskoj obali koji svojim položajem i izgledom jednostavno vuče da se popnete na njegov vrh.

Gastronomi će posebno uživati u Metajni – paški sir i janjetina, grožđe i smokve, netom ulovljena riba i školjke, prošek i komovica – ništa vam neće nedostajati.

Metajna ima dugu povijest, pa u toj zaštićenoj oazi možete posjetiti crkvicu iz 15.stoljeća i benediktinski samostan iz 14. stoljeća, koji je nakon napuštanja služio lokalnom stanovništvu za razne druge potrebe. Mjesto nudi prirodan izvor vode, divnu vegetaciju, ugodne šetnice, čist zrak, lijepe plaže i atraktivan smještaj uz more.

Turistička ponuda Metajne se bazira na privatnom smještaju, ponajviše apartmani, sobe ili pansioni.

Obližnja naselja – Zubovići, Kustići i Vidalići također pružaju mogućnost ugodnog i mirom ispunjenog odmora.

Turisti koji su željni više zabave svoje želje mogu ispuniti u Novalji, koja je od Metajne udaljena samo 12 kilometara.

You must be logged in to post a comment.