office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Njujorški restoran ima najskuplji pomfrit na svijetu, porcija košta 200 dolara

Restoran Serendipity iz New Yorka može se pohvaliti sa tri svjetska rekorda za najskuplja jela, a posljednji na Guinnessovoj listi jeste pomfrit. Jedna porcija košta 200 dolara, a pravi se na guščijoj masti, posipa jestivim zlatom uz prilog od tartufa i sira.

Restoran Serendipity već je oborio dva Guinnessova rekorda za najskuplji hamburger koji košta 295 dolara i sladoled od 1.000 dolara.

Iz Guinnessove knjige rekorda potvrdili su 13. jula da je pomfrit ovog restorana službeno najskuplji na planeti.

“Serendipity je zaista sretno mjesto”, rekao je kreativni direktor i šef kuhinje Joe Calderone za Reuters te dodao: “Ljudi dolaze ovdje da slave i da bi ponekad zaista pobjegli od stvarnosti života.”

Ovaj pomfrit nastaje od krompira Chipperbec, koji je blanširan u sirćetu i šampanjcu. Zatim se prži na čistoj guščjoj masti, ne na ulju, i to ne jednom već dva puta, zbog čega je izvana hrskav, a iznutra mekan.

Posipan jestivim zlatom i začinjen solju od tartufa i uljem od tartufa, poslužuje se na kristalnom tanjiru s orhidejom, tartufima narezanim na tanke kriške i umakom od sira Mornay. Umak također sadrži tartufe, rijetku sezonsku gljivu.

“Tartuf je ovdje glavna zvijezda”, rekao je glavni kuhar Frederick Schoen-Kiewert.

Kao i mnogi restorani, Serendipity je bio zatvoren tokom pandemije Covida-19, a Calderone i Schoen-Kiewert smatrali su da će pomfrit biti dobar način da najave povratak.

Trenutno za ovaj pomfrit postoji lista čekanja od osam do deset sedmica.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.