office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ostrvo Gospa od Milosrđa

Ovo maleno ostrvo u centar Tivćanskog zaliva, samo 300 metara zapadno od ostrva Sv. Marko, i oko 600 metara od poluostrva Luštica.

Ostrvo Gospe od Milosrđa, je jedno od tri ostrva u jedinstvenom nizu ostrva u Tivatskom zalivu Boka kotorske, poznatijih kao Krtoljski arhipelag, ispred najvećeg ostrva Boke, sv. Marka, koji meštani od davnina nazivaju Ostrvo ili Gospa.

Dužina ostrva je oko 160 metara a širina šezdesetak metara. Udaljen je od obale oko 800 metara.

Na sjevernoj i zapadnoj strani dubina mora je manja od jednog metra, dok na južnoj strani mogu pristajati i veći brodovi.

Na ostrvu se nalazi crkva Gospa od Milosrđa posvećena začeću Sv. Bogorodice. Na crkvu se, južno, nadovezuje samostanska stambena zgrada iste visine. Crkvu i zgradu prema zapadu, gde su dvije niže zgrade sa terasom, povezuje na južnoj strani visoki zid, a na sjevernoj klaustor, koji omeđuju unutrašnje dvorište od nekih 400 m².

Izvan ovog prostora nalazi se vrt sa zgradama novijeg datuma, a to je, opet, sve prema vani zatvoreno zidovima od kamena. Uz more su betonske staze pogodne za šetnju i sunčanje.

Prostrana crkva i samostan nastali su u drugoj polovini XV vijeka. Tu su se prvo nastanili sveštenici koji su heli da žive povučeno od svijeta, ali ubrzo ih je crkvena vlast pridružila kongregaciji celestinaca koji su poprimili benediktinsko pravilo života. U samostan se, 1524. godine useljavaju franjevci, koji tu djeluju sve do 1800 g. kada napuštaju ostrvo. Tada kotorski biskup određuje dva svještenika da čuvaju svetište i preuzmu upravu dve krtoljske župe – Bogišići i Krašići.

Crkva, jednobrodna građevina sa zvonikom prislonjenim na nju, je obnovljena 1900. godine zaslugom kotorskog biskupa Frana Ućelinija.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do ostrva ”Gospa od Milosrđa”, pogledajte na mapi


 

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Ostrvo Gospa od Milosrđa”

You must be logged in to post a comment.