office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vrmac – Pješački raj

Raj koji Vam pruža predivne staze za pješačenje kroz ljepote netaknute prirode, u kome Vaši koraci ostavljajući tragove lagano šume i stvaraju muziku kojoj ne možete odoljeti.

Raj koji ponosno na svom dlanu čuva dva gradića Tivat i Kotor i otvara predivan pogled na njihovu dušu, a to su tivatski i kotorski zaliv. Osim očuvane prirode i brojnih biljnih vrsta Vrmac ukrašava i ljepota seoske arhitekture koja čuva tajnu nekadašnjih stanovnika Vrmca.

Očaravajuća ljepota Bokokotorskog zaliva, prirode i drevnih naselja- Risna, Kotora, Perasta, Tivta… More obrubljeno strmim planinama, zadire u kopno 28 km. Brda i planine, vode zaliva dijele na Hercegnovski, Tivatski, i Risansko-kotorski zaliv, povezane sa dva tjesnaca-Kumborski i Verige, gdje je zaliv najuži.

Dakle, sa njega se može vidjeti na jednoj strani Kotor, grad hiljadugodišnje istorije, dio svjetske kulture i prirodne baštine, na drugoj Tivat, nov grad okrenut turizmu, kao i tivatski arhipelag koji čine poluostrvo Prevlaka i ostrva Sveti Marko i Gospa od Milosti. Najviši vrhovi na Vrmcu su Sveti Ilija (785m) i Velji vrh (712m), a jedno od najljepših naselja je Gornji Stoliv, u kom dominira visoki zvonik crkve Sv. Ilije. Glavni pješački put prati pravac pružanja grebena i pogodan je za planinski biciklizam, a čitava mreža starih brdskih staza i puteva za pješačenje i planinarenje.

Iz Gornje Lastve pješači se “uz Medjicu”, do Bijelog pijeska. Otvaraju se sve širi vidici na Tivatski zaliv i preko Luštice na otvoreno more nastavlja se preko prevoja Vlaka, stazom niz padinu do Gornjeg Stoliva.

Čim se predje prevoj, otvaraju se vidici na Kotorski zaliv i Perast sa dva ostrva. Iz Gornjeg Stoliva, staza je gotovo bez nagiba, a završava iznad tjesnaca Verige na koji se pruža prekrasan pogled. Od Veriga (Pečkovice) do naselja Veće Brdo, staza ide otvorenim prostorom, onda kroz šumu do zaseoka Orašje. Odatle se širokom putem par stotina metara pješači do Gornje Lastve.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od Vaše lokacije do mjesta Vrmac, pogledajte na mapi

You must be logged in to post a comment.