office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Pica koja to zapravo nije – specijalitet koji treba da probate u Turskoj

Pide su tradicionalno tursko jelo, koje je vremenom postalo i dio ulične kulture, a koje mnogi nazivaju turskom picom.

Kada posejte Tursku, većina turista ne zna šta prije da proba – baklave, rahatluk, dondurmu (sladoled), kebab, halvu – spisak je dugačak.

Ono što bi svakako trebalo da probaju jesu pide, tradicionalno tursko jelo koje je vremenom postalo dio ulične hrane.

U gradovima širom Turske možete da pronađete specijalizovane prodavnice koje se zovu pideci, a u kojima se prodaju upravo pide.

Iako je mnogi nazivaju turskom picom, jer podsjeća na nju, ona to zaista i nije. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca, sa savijenim ivicama tijesta.

Ipak, nadjevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, špinat, jaja, pastrami.

Postoje brojne varijacije, u zavisnosti od regije u kojoj se pravi, pa se tako na primjer na sjeveru Turske prave uglavnom zatvorene pide (kapali), dok se na Mediteranu služe manji komadi pida na tanjiru

Porijeklo pida

Prema jednoj od brojnih teorija o porijeklu pida, ovaj specijalitet je nastao nakon Prvog svetskog rata kada je Turska bila potpuno razorena ratom, pa je ovo bio najbolji način da se iskoriste ostaci hrane.

Vjeruje se da pida zapravo potiče iz oblasti Samsuna na obali Crnog mora. Prema originalnom receptu, pida je dužeg oblika i nadjev je potpuno umotan u tijesto. Današnja verzija je naknadno nastala, da bi se lakše pripremila.

Postoji još jedno vrlo slično jelo koje se zove lahmadžun, a razlike se ogledaju u obliku – lahmadžun je okruglog oblika i više liči na picu kakvu znamo.

Još jedno zanimljivo jelo za koje turisti kažu da je nezaobilazna poslastica u Istanbulu. Potiče iz Sultanove palače, a ako je sultan bio oduševljen njome onda nam ne preostaje ništa drugo nego da probamo ili da se zapitamo je li sultan imao neobičan ukus. Bilo kako bilo, o ukusima se ne raspravlja, a svakako probajte, pa nam javite jeste li se oduševili ovom puding piletinom 🙂

Turska popularna slastica iz sultanove palače: Pileća prsa u kremastom pudingu

Izvor:b92/Kofer.info

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.