office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Plaža Lokrum

Plaža Lokrum se nalazi na istoimenom nenaseljenom ostrvu, jednom od najmanjih ostrva u skupini južnog primorja.

Lokrum spada u posebni rezervat šumske vegetacije pod zaštitom UNESC-a. Osim bogate šumske vegetacije ovo malo ostrvo krasi i botanički vrt prepun egzotičnim biljkama, eukaliptusa, kaktusa i sukulenata do ostataka bazilike iz 12. vi., samostana s klaustarskim vrtom iz 15. i ljetnikovca Maksimilijana Habsburškog 19. vi. s vrtovima i perivojem.

Na ostrvu Lokrumu se nalazi malo slano jezero pogodno za kupanje djece i neplivača. Obala na ostrvu je stjenovita što je popularno među onima avanturističkog duha za akrobacijske skokove u more. Zbog privatnosti koju pruža ostrvo Lokrum većina plaža na njemu je naturističkog tipa.

Prošetajte do najviše tačke na Lokrumu, uzvisine na kojoj se nalazi tvrđava u obliku zvijezde Fort Royal iz 1806 godine. Tvrđavu su sagradili Francuzi, a s nje se pruža prekrasan pogled na grad Dubrovnik, Cavtat i obližnja ostrva.

Do Lokruma možete doći privatnim brodom, u zadnje vrijeme česti posjetitelji izleta na Kayak-u, ili za vrijeme ljetnih mjeseci redovitim prijevozom iz dubrovačke luke.

You must be logged in to post a comment.