office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Prirodoslovni muzej

Nešto dalje prema sjeveroistoku, u vili nad Šetalištem Vladimira Nazora nalazi se Prirodoslovni muzej.

Uz botanički vrt, muzej je multimedijalni centar s akvarijem sa stanovnicima Jadranskog mora. Uz ribe, morske pse i raže, u muzeju se čuvaju primjerci kukaca, gmazova, ptica i vodozemaca.

Tradiciju bilježi iz 1876. god. kada je prirodoslovac dr. Josef Roman Lorenz izradio koncept njegovog djelovanja, usmjerivši ga prema geologiji i istraživanjima mora. Iako su dijelovi postava i zbirki općeg karaktera, ovaj muzej kao jedina takva regionalna institucija, prvenstveno skrbi o prirodnoj baštini Gorskog kotara, Istre i Kvarnera.

U stalnom se postavu ističu prikazi geološke prošlosti Jadrana, morskih pasa i raža te riba koštunjača. Njegove dijelove prati scenografija i multimedijalna prezentacija. Ihtiološka zbirka sadrži neke iznimno rijetke a malakološka zaštićene vrste. U paleontološkoj zbirci ističu se makrofosili eocena.

U perivoju ispod Prirodoslovnog muzeja nalazi se zgrada u kojoj je smještena uprava i dio fondova Državni arhiv u Rijeci. Arhiv prikuplja, čuva, sistematizira, istražuje i prezentira pisanu građu za povijest regije.

Na mjestu palače Arhiva prvotno se nalazila manja vila koja je često mijenjala vlasništvo. Nakon niza riječkih plemićkih obitelji, britanskog konzula i riječkog gradonačelnika zgradu je kupio austrijski nadvojvoda Josip, brat cara Franje Josipa I. U zavadi s dvorom, koji ga je prisilio na odlazak u Ugarsku, Josip za mjesto boravišta lukavo odabire Rijeku, tada pod direktnom ugarskom upravom a u neposrednoj blizini Opatije, zimovališta bečkog dvora.

Zamašna rekonstrukcija palače prozvane Vila Giuseppe bila je dovršena 1895. godine, pod vodstvom arhitekta R. Culottija. Pročelja i reprezentativni prostori unutrašnjosti urešeni su kasnohistoricističkim ornamentalnim repertoarom. Uokolo palače nadvojvoda zasniva romantični perivoj engleskog tipa s glasovitim botaničkim vrtom koji je nadilazio svojeg poznatijeg opatijskog konkurenta. Današnji Park Nikole Hosta predstavlja otužne ostatke ostataka nekad sjajnog kompleksa.

Danas je muzej orijentiran istraživanju mora, a posjeduje i specijaliziranu knjižnicu s područja biologije, geologije i paleontologije. Posjetitelj može uživati u bogatim zbirkama i stalnom postavu koji predstavlja geološku prošlost Jadrana, metodiku oceanografskih istraživanja, minerale, morske beskralješnjake, morske pse i raže, multimedijalni centar akvarij, gmazove i vodozemce riječkog područja.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Ponedeljak – Petak: 09.00 – 15.00 i 16.00 – 20.00 h

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Subota – Nedelja: 09.00 – 13.00 i 14.00 – 20.00 h

[wp-svg-icons icon=”lock” wrap=”i”]  Praznikom – Zatvoreno


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Odrasli – 20,00 kn

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Djeca predškolske dobi, učenici, studenti, penzioneri – 10,00 kn

Grupne posjete (10+)

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Ulaznica – 10,00 kn

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Ulaznica s vodstvom – 15,00 kn

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Ulaznica s radionicom – 20,00 kn

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Uslugu stručnog vodstva za grupe, kao i uslugu edukativne radionice potrebno je najaviti najmanje deset (10) dana prije dolaska u Muzej

[wp-svg-icons icon=”tag” wrap=”i”]  Porodična dnevna ulaznica – 30,00 kn

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Podrazumijeva posjet do 6 osoba (najviše 2 odrasle osobe i malodobna djeca)

Besplatne ulaznice :
– djeca do 3 godine starosti
– djeca s teškoćama, osobe s invaliditetom
– članovi Hrvatskog muzejskog društva
– članovi ICOM-a, odnosno djelatnici ustanova koji su kao institucija članovi ICOM-a
– članovi Hrvatske udruge za interpretaciju baštine (Interpretirajmo Hrvatsku), odnosno djelatnici ustanova koji su kao institucija članovi Hrvatske udruge za interpretaciju baštine
– pratitelj, vodič, vozač grupe
– novinari

Pogodnosti :

– besplatan ulaz svim posjetiteljima omogućen je svakog prvog utorka u mjesecu
– besplatan ulaz svim dobnim skupinama omogućen je prilikom održavanja manifestacija u organizaciji Muzeja te Noći muzeja, Međunarodnog dana muzeja i sl.
– jedan (1) pratitelj djeteta s teškoćama/osobe s invaliditetom ostvaruje pravo kupnje snižene cijene ulaznice – 10,00 kn


Adresa i kontakt :

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”]  Lorenzov prolaz 1
[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  051/553-669

You must be logged in to post a comment.