office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Sveučilišna knjižnica Rijeka – Izložba Glagoljica

Izložba glagoljice u Sveučilišnoj knjižnici stalni je postav sa 127 eksponata koji govore priču o protežnosti i važnosti toga pisma u hrvatskoj i europskoj kulturnoj povijesti.

Izložba glagoljice u Sveučilišnoj knjižnici stalni je postav sa 127 eksponata koji govore priču o protežnosti i važnosti toga pisma u hrvatskoj i europskoj kulturnoj povijesti. Pismo je rođeno u 9. vijeku i namijenjeno Slavenima, a njegovi su tvorci Konstantin (upamćen kao Ćiril), i njegov stariji brat Metod. Glagoljica je najduže opstala na hrvatskom tlu.

Od 12. vijeka izrasla je u hrvatsko nacionalno pismo. Izložba svjedoči kako je Rijeka zemljopisna i kulturološka točka u kojoj se dodiruje snažna glagoljska tradicija najbližeg okruženja. Tu su odljevci zapisa na kamenu, fotografska povećanja književnih i pravnih tekstova, te zapisa na freskama. Također se mogu vidjeti glagoljske tiskane knjige i portreti zaslužnih tiskara, poput srednjovjekovnoga riječkog tiskara Šimuna Kožičića Benje.

Posjet izložbi isključivo uz prethodnu prijavu putem web obrasca ili telefonski.

Adresa: Dolac 1
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.