office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ulica La Rambla

Od Katalonskog trga sa jedne strane, pa sve do Kolumbovog spomenika sa druge, u seni širokih krošnji opružila se La Rambla, žila kucavica Barselone.

Najpoznatija ulica Barselone La Rambla dugačka je 1.2km i spaja Trg Katalonije sa spomenikom Krostoferu Kolumbu. Ulica potiče iz 1766. godine i brzo je osvojila srca građana Barselone svojom lokacijom i širinom.

Grad su tada karakterisale uske i krivudave ulice koje su bile posledica srednjevekovnih zidina koje su od 13-tog vijeka sputavale slobodno širenje grada.

Vremenom kulturne atrakcije i zabava nalaze svoje mjesto u La Rambli tako da i opera (Gran Teatre del Liceu) 1847. godine dobija svoje mjesto u ovoj ulici.

Danas je La Rambla prepoznatljiva po uličnim umjetnicima i njihovim performansima. Posebno atraktivna i nezaobilazna je i pijaca La Bokerija.

La Rambla je puna kafića, restorana, prodavnica, štandova s cvijećem, raznih umjetničkih izložbi i mnogo šetača koji uživaju u prizorima.

Zbog veoma zanimljivog sadržaja privlači veliki broj turista i lokalnog stanovništva. Sa istočne strane La Ramble nalazi se Gotska četvrt.

Dok šetate možete vidjeti i neke atrakcije, uključujući Gaudijevu palatu Guelj, njegov prvi veliki arhitektonski zadatak, kao i lep Placa Reial (Kraljevski trg), na kojem je kralj primio Kolumba nakon što je otkrio Ameriku.

Na kraju Ramble se ponosno diže spomenik Kristiforu Kolumbu u čast njegovom prvom putovanju ka, ispostaviće se, Američkom kontinentu, ali i u sjećanje na to da je upravo u Barseloni raportirao kraljici Izabeli I i kralju Ferdinandu V po povratku sa tog putovanja.

Na vrhu 60 metara visokog spomenika stoji statua ovog moreplovca, koji simbolično pokazuje rukom na novi svijet.

Zanimljivo je da postoji lift u unutrašnjosti stuba koji vodi do njegovog vrha, odakle se pruža veličanstven pogled na grad.

Pažnju zavrednjuju i palata Moja, mozaik Joana Miroa, Liceu teatar, manji trgovi do kojih vode uličice koje se trakasto pružaju sa obje strane, poput trga Reial izgrađenom u neoklasičnom stilu, i još mnogo toga.

Pantomimičari duž ulice rade zadivljujući posao, nemojte se iznenaditi ako prođete pored nekog od njih misleći da je pravi kip. Ubacite nekoliko novčića u njihove kutije ili šešire i nagradite ih za trud.

Čuveni španski pjesnik Federiko Garsija Lorka govorio je za ovu ulicu da je ona jedina ulica na svijetu za koju bi voleo da nema kraja.

Neprestana cirkulacija lokalaca i turista i energija koja ovdje struji čine La Ramblu pravim mjestom za opipavanje pulsa Barselone.

Savjet: Izbjegavajte kupovinu suvenira i poklona u ovoj ulici, prilično su skupi i iste možete naći po nižim cijenama na drugom mjestu. Takođe, čuvajte se džeparenja – turisti su glavna meta lokalnih džeparoša, pa zato pazite na svoje stvari.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do ulice ”La Rambla”, pogledajte na MAPI

You must be logged in to post a comment.