office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Žman

Naselje i lučica na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, sjeverozapadno od Sali i Zaglava i jugoistočno od mjesta Luka. Po broju stanovnika je drugo mjesto na otoku. Mještani se najviše bave poljoprivredom i ribarstvom.

Žman je smješten u uvali Žmančica, a okružen je brdima Gračinom te Velikim i Malim Slotnjakom. Pod nazivom Mezano spominje se u 13. vijeku, a iz tog vremena datira i župna crkva sv. Ivana, dok u okolici naselja postoje nalazišta iz pretpovijesnog doba.

Posebitost Žmana su plodna polja smještena na području Malog i Velikog jezera, što Žmance čini vrlo vještim poljoprivrednicima. Plodove svojih ruku mještani će rado ponuditi svojim gostima, a ukus domaćeg vina, sira i maslinovog ulja zasigurno će ostati u sjećanju svim ljubiteljima dobre spize.

Mještani Žmana se u sezoni bave turizmom i povezanim djelatnostima, dok se u ostalom dijelu godine posvećuju poljoprivredi i ribarstvu i može se naći odlčnog maslinovog ulja, vina, sira i domaćih proizvoda. U zaleđu Žmana se nalaze polja koja zimi naplavljuju i postaju jezera tzv. Veliko i Malo Jezero a i ljeti bunari zadržavaju vodu, pa je za poljoprivredu ovo najpovoljnija zona na otoku.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.