office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Augustov hram

Avgustov hram – je dobro očuvani rimski hram u centru Pule na sredšnjem gradskom trgu Forum.

Hram na Forumu posvećen božici Romi i caru Augustu. Sagrađen između 2. godine p.k i 14. godine, kad je August preminuo. Oblikom je tipična hramska konstrukcija.

Funkcija se hrama mijenjala: završetkom poganske antike osnovna je funkcija hrama prestala, te je korišten kao crkva, potom skladište žita, da bi početkom XIX vijeka u njemu bio smješten muzej kamenih spomenika. 1944. g. pogođen je bombom i gotovo potpuno uništen; rekonstrukcija se izvršila od 1945. do 1947.g., a danas je u njemu manja izložba antičke skulpture od kamena i bronce.

Dimenzije hrama su 8 m sa 17.3 m. Ovaj hram visok je impresivnih 14 metara, a po izgledu je jako sličan hramu koji se nalazi u Nimesu, u Francuskoj. Za ta dva hrama smatra se kako su zapravo dva najbolje očuvana rimska spomenika koji se nalaze izvan Italije.

Za drugi hram-blizanac, od kojeg je sačuvan samo stražnji zid, pretpostavlja se da je izgrađen u isto vrijeme i u istom stilu, a, prema predanjima, naziva se Dijanin hram.


Radno vrijeme :

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  09:00 – 20:00 h


Ulaznice :

[wp-svg-icons icon=”info-2″ wrap=”i”]  Studenti ostvaruju popust iskljudivo uz predodenje vaieie studentske iskaznice ili indeks-a.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.