office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Forum

Pri samom kraju Kalelarge nalazi se stari rimski forum koji je i danas poprilično očuvan. Impresivni rimski forum u Zadru je najveći forum izgrađen u Hrvatskoj s dimenzijama 95 m x 45 m i otprilike je jednako velik kao slični forumi u Italiji.

Ovaj trg iz rimske ere zauzima samo središte grada.

Forum u Zadru utemeljio je prvi rimski car Gaj Julije Cezar Oktavijan o čemu svjedoče natpisi u kamenu iz 3. vijeka, kada je gradnja završena. Nekad je bio zatvoren trijemovima s galerijama na spratu, a pod trijemovima su se nalazile trgovine i radnje.

Od prvog vijeka prije Krista Forum je glavno okupljalište rimskih vojnika, religioznih ljudi, činovnika Republike i potom Carstva, kao i trgovaca te svih Zadrana u antičko vrijeme. U vrijeme svojega punog sjaja, Forum je s tri strane bio okružen veličanstvenim trijemom. Nezaobilazno je šetalište i jedan od simbola grada.

U okviru Foruma, jedna uz drugu, smještene su dvije građevine, crkva Svetog Donata i zvonik Svete Stošije. Forum danas sjaji u malo modernijem obliku s uređenom zelenom površinom i novim pločnikom.

Iako je pomalo uređen i dotjeran nekim sitnim detaljima, Forum i dalje zrači posebnim ambijentom koji posjetioce vraća u neka davna vremena kada su na tom području vladali Rimljani.

Još jedno zanimljivo mjesto za posjetiti nalazi se na Forumu, a to je zadarski Arheološki muzej. U ovom ćete muzeju naučiti o zadarskoj povijesti od samog početka, a potražite i sjajan odjel posvećen rimskim vremenima.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.