office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Jelsa

U središtu ostrva Hvara smjestila se Jelsa, milovidna, čista, susretljiva i sklona gostima i putnicima. Omeđuju je dva najviša ostrvska vrha – na zapadu Sv. Nikola, a na istoku Hum. Na jugu je  okruzena brdima VrhSamotorac Gozd, a sa sjeverne je strane od sjevernih vjetrova štiti brežuljak Burkovo.

Sa bogatom i kvalitetnom ponudom smještajnih kapaciteta koje nude hoteli, apartmani, sobe i kampovi, Jelsa je jedno od najpoželjnijih i najposjećenijih središta na ostrvu Hvaru.

Uvale i rtovi posebno su pogodni za sunčanje i kupanje – pijesak, šljunak ili kameni obluci, te velike ravne stijene uz gustu borovu šumu i uvijek lagani povjetarac pruzaju gostu osvježenje i hlad potreban za velikih vrućina.

Najugodnije su šetnje uz morsku obalu, borovom šumom, sjenovitim šumarcima, njegovanim putovima i stazama, kao i slikovitim selima razasutim po brežuljcima i dolinama punim mediteranskog raslinja i ljekovitog bilja u kojima je dobro očuvana ruralna arhitektura uskih ulica i trgova.

Općina Jelsa i ostrvo Hvar bogati su mnogobrojnim kulturno-povijesnim spomenicima koji se nalaze u crkvama, parkovima, polju, spiljama, na trgovima i drugdje.

Najpoznatije jelšanske znamenitosti su: Tor (masivna utvrda iz 4. vi. prije Krista na brdu južno od Jelse), crkva sv. Ivana s trgom (osmerokutna crkva iz 15. vi.)

Crkva sv. Ivana

župna crkva uznesenja Marijina (14. VI.)

Crkva uznesenja Marijina

Perivoj (park iz 1870. godine) te Pjaca (glavni trg u mjestu uz čiju zapadnu stranu teče potok Slatina)

Pjaca

samo su neke od destinacija u kojima možete uživati šetnjom kroz povijest ovog mjesta, dok su brojne okolne uvale sa svojim primamljivim pješčanim i šljunčanim plažama zaslužne za dnevno opuštanje uz obilje sunca i čistog mora.

Smještena u sredini ostrva, Jelsa je idealno polazište za brojne izlete: Grapčevu špilju i Humac, Tor, okolna sela Vrisnik, Svirče, Pitve, kao i poznatu plažu Zlatni rat u Bolu na ostrvu Braču. Pomalo svježe jelšanske noći idealne su za ugodne šetnje uz more, dok će oni željni zabave i plesa svakako uživati u muzici brojnih jelšanskih kafića i barova.

Ljubitelji sporta u Jelsi mogu uživati u biciklizmu, pješačkim i planinarskim stazama, slobodnom penjanju, sportskoj dvorani, tenis centru, školi ronjenja i brojnim drugim sportskim aktivnostima.

Osim turizmom, mještani se bave i poljoprivredom, ribarstvom, maslinarstvom i vinarstvom stvarajući izvrsnu gastronomsku ponudu.

Prvi počeci turizma na ostrvu sežu u daleku prošlost, u doba antike i srednjeg vijeka, što dokazuju vilae rusticae čije ostatke nalazimo u cijelom Hvarskom polju kao gospodarske i ladanjske objekte.

Do naglog razvoja turizma i izgradnje hotela, pansiona, apartmana, restorana, barova, disco-clubova i drugih turističkih objekata dolazi krajem 60-tih godina XX. vijeka kad turizam postaje glavna gospodarska grana na otoku.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.