office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Marjan

Marjan, brdo koje nadvisuje Split, s najvišim vrhom od 178 metara, oduvijek je najupečatljiviji dio slike Splita.

Brdo nad gradom omiljeno je i opjevano izletište svih onih koji žele predahnuti od gradske vreve. Iz ove park šume pružaju se prekrasni pogledi, čim se malo uspnete uzbrdo.

Rijetko je moguće doživjeti takav sklad prirode i urbanizma; s jedne strane gusto naseljeni grad u punom svom sjaju, a s druge poluostrvo gotovo netaknute prirode.

Sveto brdo, kako ga često nazivaju, skriva mnoge spomenike sakralne, ali  i profane arhitekture, sljubljene s ovom zelenom oazom na takav način da i svakodnevnom prolazniku bar na trenutak stvore osjećaj divljenja i strahopoštovanja.

Sama činjenica da se na Marjan penjemo direktno s predivne i nadaleko poznate splitske rive, otvara mogućnost posjetiteljima s bilo kojeg kraja svijeta, da dožive osjećaj ljepote ove park-šume, svježeg zraka, ali i zapanjujućeg pogleda na Split i otoke, i to s nekoliko jedinstvenih vidikovaca.

Šetačima svih uzrasta pruža mir i spokojstvo, rekreaciju i zabavu, uz prirodne i trim- staze.

Marjan je dio nezamjenjivih razglednica ovoga grada i mjesto s kojeg možete doživjeti Split u svom njegovom sjaju, te stvoriti i zabilježiti potpuno atipične uspomene iz jednog gusto naseljenog i turistički napučenog grada.

Marjan je u prošlosti bio mjesto poznato kao obitavalište pustinjaka. Nije ni čudo, zato što je Marjan u potpunosti prirodno očuvan.

Danas je Marjan mjesto za rekreaciju, izlete, sportske aktivnosti i trčanje, a poznate su i Marjanske plaže Kašjuni, Bene i Kaštelet.

Ako ste ljubitelj biciklizma, možete ga obići i na taj način.

Put na njega kreće sa splitske Rive. U blizini se nalazi još jedna zelena oaza koju preporučujemo posjetiti – Sustipan.

Osim brojnih odmarališta i klupe, park je poznat po svojim visokim borovima koji pružaju mirne pješačke staze. Zanimljiv je i poznati Marjan Stairway, koji omogućava pristup vidikovcu Telegrin gdje su pogledi na more spektakularni i uključuju mjesta poput Kaštelanskih zaljeva; Salona i Klis; Trogir i Čiovo; i ostrva Šolti, Brač, Hvar i Vis (penjanje je popularan sport na stijenama ispod vidikovca).

Park šuma Marjan može se lako pristupiti iz središnjeg dijela Splita šetnjom kroz staru četvrt Varos, koja je udaljena 15 minuta hoda.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.