office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Morske orgulje

Malo ko danas nije čuo o Morskim orguljama u Zadru. Ako biste se slučajno po prvi put zatekli na zapadnom dijelu zadarske rive, naćulili biste uši i pitali se – kakav je ovo neobičan zvuk? Odakle dolazi? Morske orgulje jedan su od najpoznatijih elemenata grada.

Morske orgulje odlomljene su te potom nježno oblikovane i vraćene moru. Protežu se na sedamdesetak metara zadarske obale ispod kojih je, na razini najniže oseke, ugrađeno 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba.

Kada najljepši zalazak sunca prožme zadarsku rivu, svjetlosna igra Pozdrava sunca odvija se u ritmu valova i zvukova Morskih orgulja.

Izgradnja morskih orgulja dovršena je 2005. godine.

Mjesto je to na kojem možete uživati u glazbi koju proizvode valovi, a usput i napraviti par odličnih fotografija s obzirom na to da se s orgulja pruža pogled na Zadarski kanal, ostrva i zalazak sunca.

Njihova hipnotička melodija je glasnija svaki put kad pokraj zadarske rive prođe brod ili trajekt. Možete sjesti na stepenice i mirno gledati kako sunce zalazi dok slušate zadivljujuću melodiju najpopularnije zadarske atrakcije. Svaki zvuk koji ćete čuti potpuno je jedinstven jer more koje se konstano giba nikada ne svira potpuno istu melodiju dva puta.

Arhitekt Nikola Bašić, autor Pozdrava Suncu, projektirao je Orgulje 2005. godine, a za svoj rad je dobio Evropsku nagradu za urbani javni prostor.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.