office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Adventsko putovanje: Top destinacije koje morate posjetiti

Čim završi ljeto i počne jesen, mnogi od nas počnu odbrojavati dane do najčarobnijeg dijela godine.

Božićni sajmovi u Evropi svake nas godine iznova oduševe. Mirisi kolača, cimeta i kuhanog vina koji se šire gradom, blještavilo lampica i  ukrasa na najljepšim drvenim kućicama dok se družimo s porodicom i prijateljima

Sad je idealno vrijeme da polako počnete planirati adventsko putovanje.

ZAGREB

Tri godine zaredom Advent u Zagrebu proglašavan je najboljim božićnim sajmom u Europi prema anketi čitatelja portala European Best Destination, a sada je dobio priznanje od još jednog portala posevećenog putovanjima. Radi se o stranici Big 7 koja ga je smjestila na visoko treće mjesto najboljih božićnih sajmova na svijetu.

Svi oni koje žele posjetiti ovu zimsku čaroliju mogu to uraditi od 27.11.2021 – 07.01.2021

BEČ

Beč je vjerojatno najpoznatija, ali i jedna od najljepših destinacija gdje ćete s porodicom, prijateljima ili voljenom osobom uživati u prazničnoj čaroliji. Beč kao grad kulture i tradicije svake godine osvane u najljepšim bojama

Božićni sajam mjesto je gastronomskog hedonizma gdje možeš uživati u mirisima i okusima adventskih kolača, medenjaka, punča i kuhanog vina, a prekrasno ukrašene ulice oduševit će te svojom ljepotom.

Lokacije ispred Gradske vijećnice, dvorca Schönbrunn i ispred katedrale svetog Stjepana nude mnoštvo zabave i uživanja. Svakako preporučujemo da posjetite i lokacije ispred dvorca Belvedere, Karlsplatz.

Unatoč pandemiji koronavirusa, Advent u Beču je održan i prošle godine, a bit će i ove. Tako ga možeš posjetiti od 12. novembra do 26. decembra, a organizatori čak spominju i produženje trajanja sajmova – ovisno o interesu turista.

BUDIMPEŠTA

Advent u Budimpešti iz godine u godinu sve je popularniji, a čitatelji portala European Best Destinations smjestili su ga na drugo mjesto najljepših u Evropi.

Na adventskom sajmu ispred Bazilike sv. Stjepana pronaći ćete ukusne mađarske i međunarodne specijalitete i atrakcije poput klizališta za djecu koje okružuje prekrasno  drvce. Sajam je poznat i po spektakularnoj rasvjeti i projekcijama na pročelju Bazilike.

PRAG

Prag je lijep u svako doba godine, a u adventsko vrijeme ovim gradom vlada posebna atmosfera. Sajam smješten na Starogradskom trgu jako je popularan među turistima. Iako ćete na kućicama pronaći tipičnu ponudu hrane, slastica i suvenira, budite sigurni da ćete uživati u ugođaju.

Tradicionalna češka zimska jela te deserti, poput češkog trdelnika, ali i popiti odlične kuhane napitke koje će te grijati kroz cijelu noć.

Ako želiš u Pragu doživjeti sve ovo opisano, planiraj svoju posjetu od 27. novembra do 6. januara.

DRESDEN

Najudaljeniji od svih gradova na ovoj listi definitivno je njemački Dresden. Iako je udaljen, svakako se isplati “potegnuti” do ovog grada kojeg mnogi smatraju najljepšim u cijeloj Njemačkoj.

Predivna barokna arhitektura, stare uličice i bogatstvo kulturnih sadržaja privlače turiste u Dresden tokom čitave godine, a posebno za vrijeme Božića. Naime, adventski sajam u Dresdenu slovi za jedan od najvećih i najraskošnijih u Europi, a ove godine se planira održati od 26.novembra do 24. decembra, odnosno do Badnjaka.

Inače, božićni sajam u Dresdenu se službeno naziva Striezelmarkt i smatra se jednim od najdugovječnijih sajmova te vrste na svijetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crăciunul (@craciunul)

Izvor:journal.hr/zena.hr/kofer.info

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.