office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vijećnica (Rathaus)

Bečka vijećnica (njemački: Rathaus) jest zgrada u Beču koja služi kao sjedište gradonačelnika Beča, ali i Gradskog vijeća. Također služi kao sjedište vlade i Skupštine (Landtag) Beča kao savezne pokrajine.

Dizajnirao ju je Friedrich von Schmidt u neogotskom stilu, a sagrađena je između 1872. i 1883. Na vrhu tornja nalazi se Rathausmann, jedan od simbola Beča. S prednje strane Vijećnice nalazi se veliki park, Rathauspark. U Vijećnici je smješten i historijski restoran “Wiener Rathauskeller”. Ovaj tradicionalni restoran sastoji se od nekoliko baroknih sala, u kojima se nude male tradicionalne bečke delicije, ali i velike gala večere.

Sredinom 19. vijeka Beč je toliko narastao da mu je stara gotička gradska vijećnica (Alte Rathaus) dograđivana na Wipplingerstrasse postala pretjesna. Zbog tog je tadašnji gradonačelnik Cajetan Felder raspisao međunarodni natječaj za gradnju novog Rathausa 1868. godine, a pobijedio je Friedrich Schmidt.

Nakom izbora projekta, uslijedilo je natezanje oko terena, po prvobitnom planu to je trebala biti ledina uz Ringstrasse preko puta gradskog parka, ali se to nije svidjelo Felderu koji je želio da Rathaus dobije veći i ravniji teren oko sebe za manifestacije i parade. Na kraju je uporni Felder uvjerio Schmidta da je ledina preko puta Burgtheatra bolje rješenje.

Tako da danas Rathaus leži nasuprot Burgtheatra tačno gdje je Felder htio.

Od 1872. do 1883. protegla se izgradnja, prva skupština u novoj zgradi održana je 1885.

Cajetan Felder je 12. septembra 1883. penzionisan, tako da ga je novi gradonačelnik Edward Uhl, zaboravio pozvati na svečanost otvoranja nove zgrade. To je Feldera toliko povrijedilo, da on nikad nije htio ući u zgradu. Ali su ga prolaznici viđali svaki dan kako se vozi po Ringstrasse do Rathausa u fijakeru, da vidi svoj rad.

Glavni toranj, visok 98 metara, smješten je u središtu prednje strane, a na njegovom vrhu nalazi se „Vijećnik“ („Rathausmann“) – statua nosača barjaka u oklopu, visoka 3,5 metara i sačinjena prema oklopu cara Maksimilijana I (Maximilian I).

Tokom zime, ispred Vijećnice se nalazi ogromno klizalište sa stotinama ljudi koji uživaju u prazničnoj atmosferi.

Dok tokom ljeta, možete prisustvovati zanimljivim koncertima i festivalima.

Trg ispred Vijećnice najpoznatiji je po tradicionalnom Božićnom sajmu (Christkindlmarktu), koji svake godine privuče nekoliko miliona posjetilaca.

Pčele na krovu Bečke vijećnice

Bečka vijećnica nije samo sjedište politike, već i pčela. Od 2014. godine nekoliko košnica se nalazi na krovu gradske vijećnice u glavnom gradu Austrije. Oni su dio aktivne zaštite pčela u gradu, a na starim stablima u parku ispred nalaze raznovrsnu hranu. Godišnje proizvedu preko 180 kilograma kvalitetnog meda koji se koristi u dobrotvorne svrhe.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +43 1 4000

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Rathaus,1082 Wien


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beču, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Vijećnica (Rathaus)”

You must be logged in to post a comment.