office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Akvadukt

Barski akvadukt je kameni most, koji se nalazi sjeverno od Starog Bara, 4 km od centra grada Bara u Crnoj Gori. Barski akvadukt je jedini akvadukt u Crnoj Gori, i jedan od tri najveća i najočuvanija akvadukta u bivšoj Jugoslaviji uz Dioklecijanov akvadukt pored Splita u Hrvatskoj i Skopski akvadukt u Severnoj Makedoniji.

Barski akvadukt je dio zadužbine prvog barskog vakufa Zejnel-bega Haverića, koji je sagradio vodovod od Mukovala do tvrđave u Starom Baru i u tu svrhu uvakufio 1000 stabala maslina za njegovo održavanje.

Barski akvadukt je izgrađen poput mosta, za vrijeme Otomansko vlasti, od 16. do 17. vijeka, služio je zato da dopremi vodu sa izvora na Planini Rumiji udaljenoj oko 3 km do starog grada Bara. Most nose 17 kamenih lukova, različite širine i visine, koje nosi 17 masivnih kamenih stubova. Vodovodne kamene cijevi položene su na najvišem nivou akvadukta, one imaju promjer od 12 cm i duge su 30 cm. Čitava građevina podignuta je od grubo obrađenih kamenih blokova.

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru 15. aprila 1979 u ranim jutarnjim satima ( 06:19) akvadukt se potpuno urušio

Nakon toga je potpuno obnovljen, tako da i danas služi svojoj osnovnoj namjeni.

You must be logged in to post a comment.