office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Virpazar

Na ušću rijeka Orahovštice i Virštice, u srcu Crmnice, na desetak kilometara od mora, a na samom Skadarskom jezeru nalazi se pitoma varoš na tri mosta- Virpazar.

Virpazar je gradsko naselje u opštini Bar u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 337 stanovnika

Virpazar je bajkovito mjesto na raskrsnici gdje se prepliću mnogi različiti putevi. U tom kraju goste čeka ono što im je najpotrebnije: česma sa izvorskom vodom, hladovina starih i visokih platana, organska hrana i ljubazni domaćini. Naselje je nastalo na ušću rijeke Orahovštice i Crmnice.

Spajajući se, one grade izvor i stvaraju rijeku Viršticu koja se ulijeva u Skadarsko jezero. Virpazar ima i tri kamena mosta, opjevanih u starim narodnim pjesmama.

Poznato izletište je glavna tranzitna stanica za krstarenje po najvećem jezeru Balkana i za posjetu kulturno-istorijskim spomenicima, manastirima i utvrđenjima koncentrisanim na živopisnim ostrvima nazvanim gorice. Pješčane plaže, autentična seoska arhitektura i vinogradi predstavljaju sastavni dio krajolika koji nudi posjetiocima bogatu trpezu svježe jezerske ribe i crmničkih vina visokog kvaliteta.

Virpazar se prvi put spominje 1242. godine u povelju kralja Vladislava, kada je bio važan trgovački centar. U drugoj polovini 19 vijeka kolskim putem je povezan sa Barom, a od 1908. godine i željezničkom prugom uskog kolosjeka. Ovo mjesto je i jedna od prvih poštanskih stanica u Crnoj Gori.

Na uzvišenju nad Virpazorom nalaze se ostaci uvtrđenog Besaca, koji su sagradili Turci, a u blizini je selo Mijele, gdje je pronađena praistorijska nekropola sa tombama obloženim velikim kamenim pločama.

Upravo od ove tačke počinje čudesni ambijent crnogorske Svete gore, a iz Virpazara možete započeti i obilazak posljednjeg staništa pelikana i najvećeg ptičjeg rezervata u Evropi. Ako se, pak, ovdje zadesite u decembru, posjetite Festival vina i ukljeve, manifestaciju na kojoj svi uživaju u jedinstvenom ambijentu uz autohtone sorte vina i specijalitete od ribe koja živi samo u Skadarskom jezeru.

Kroz Virpazar danas prolazi magistrala Podgorica — Bar, kao i željeznička pruga Beograd — Bar.

Kada dođete u gradsko naselje Virpazar, koje ima direktan izlaz na Skadarsko jezero, moći ćete da se upustite u najveću turističku atrakciju vezanu za Skadarsko jezero – krstarenje brodićem i kompletan obilazak.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.