office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ćejvan- ćehajin hamam

Ćejvan- ćehajin hamam nalazi se na Priječkoj čaršiji kod tabhane i Tabačica džamije, nedaleko od desne obale rijeke Neretve i jednog kraka Radobolje. Sagrađen je od sredstava Ćejvan – ćehajinog vakufa između 1558. i 1664. godine.

Voda za hamam uzimana je iz Radobolje, a godina početka i prestanka rada je nepoznata.[1] Hamami su građeni od tesanog kamena i presvođeni kupolom, a njihov interijer su činili: šadrvan, čekaonica, garderoba, kapaluk, prostorija za odmaranje poslije kupanja, halvate za kupanje, hazna, rezervoar s vodom i ćulhan.

U Mostaru je osim Ćejvan-ćehajinog hamama postojao i Sinan-pašin hamam, i oba su bila jednostruka, tačnije u njima su se u isto vrijeme mogli kupati samo muškarci ili samo žene.

U novembru 1713. godine, Mostar je pogodila velika poplava od koje je Neretva nabujala i poplavila Ćejvan-ćehajin hamam. Hamam nije služio svojoj svrsi i prepušten je zubu vremena, a zakupnici su ga koristili kao skladište. Na hamamu su izvršeni potrebni konzervatorsko-restauratorski radovi i registriran je kao spomenik kulture. Saniran je i popravljen 2004. godine, a danas se koristi u službene svrhe kao izložbeni prostor.

You must be logged in to post a comment.