office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Glavni Trogirski Trg

Najljepše mjesto u Trogiru je glavni trg, kojeg okružuje Katedrala Sv. Lovre, Crkva Bl. Djevice Marije, gradska loža, i vijećnica. Trg se po ljepoti može uspoređivati sa najljepšime europskim trgovima.

Jedna od prvih građevina koju možete uočiti u Trogiru je Katedrala Sv. Lovre. To je prekrasno UNESCO zaštićeno remek djelo hrvatske arhitekture.
Zanimljivi su sljedeći elementi vezani uz katedralu: Radovanov Portal, zvonik, unutrašnjost katedrale i riznica.

Najznačanija atrakcija katedrale je Portal (glavni ulaz), kojeg je napravio majstor Radovan u 13. stoljeću, i smatra se remek-djelom gotičke umjetnosti. Čak i ako niste dobar poznavatelj umjetnosti, uživat ćete u ovom predivnom umjetničkom djelu.

Većina umjetničkih djela, kipova, i slika u Katedrali potječu iz kasnijih razdoblja, renesanse i baroka.

Cijena penjanja na zvonik je 2 eura. Trebalo mi je oko 5 minuta da se popenjem na vrh, gdje sam imao lijep panoramski pogled na Trogir i Čiovo.

Gradska Loža, koja se nalazi nasuprot Katedrale, korištena je kao javna sudnica u Trogiru. Prepoznatljiva je po svojih 6 stupova dekoriranih kapitelima i sa dva reljefa uklesana u zid. Nažalost, tijekom ljetne sezone, ne možete jasno vidjeti stupove zbog kafića postavljenih na glavnom trgu. Ali ono što možete vidjeti je prekrasan Reljef Pravde kojeg je isklesao Nikola Firentinac.

Nalazi se unutar lože, na istočnom zidu. Prikazuje ženu vezanih očiju koja nosi vagu u svojoj ruci, što je znak jednakosti. Iznad je natpis “Pro Aequitate”, latinski izraz koji znači “za jednakost”. Jednakost je za autora važnija od pravde jer smo “pred smrti svi jednaki”.
Druga skulptura, koju je isklesao Ivan Meštrović, posvećena je Hrvatskom biskupu Petru Berislaviću.

Neposredno uz Ložu, nalazi se crkva sv. Sebastiana sa tornjem. Na ulazu u crkvu su dvije skulpture: jedna prikazuje sv. Sebastiana mučenika, a druga Krista.

Pored crkve se nalazi muzej sakralne umjetnosti vrijedan posjeta.

Sljedeca zgrada koja okružuje glavni trg je Gradska vijećnica. Zgrada je kombinacija različitih umjetničkih stilova. Tu se nalazi ured Trogirske turističke zajednice.

Trogir je poznat po mnogobrojnim palčama plemičkih porodica. Među njima se ističe palača Cipiko. Riječ je o renesansnoj građevini koja se nalazi nasuprot katedrale, na zapadnoj strani.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.