office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Brdo Gelert

U slučaju da želite uživati ​​u najboljim panoramama Budimpešte i Dunava, nema boljeg mjesta od Gellert Hilla.

Od prirodnih ljepota, u Budimpešti vrijedi popeti se na brdo Gelert, i sa njega videti najljepšu panoramu grada, Dunava i njegovih gracioznih mostova.

Ime brdo dobija po italijanskom biskupu Gerardu (Gelertu) koji je Mađare od pagana preobratio u hrišćane a koga su pagani ubili na ovom brdu 1046. godine. Statua biskupa nalazi se u podnožju brda.

Na vrhu brda je impresivni Spomenik slobode u znak sećanja na Sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine. Statua predstavlja ženu koja drži list palme. Iza spomenika se nalazi tvrđava koju su podigli Habsburgovci nakon oslobodilačke borbe iz 1848-49.

Na vrhu brda nalazi se Citadela koju su izgradili austrijski generali, a ona simbolizira nadmoć Austrijanaca nad Mađarima za vrijeme postojanja Austro-Ugarske države. Ovo je idealno mjesto za prekrasne panoramske slike. Uživajte u pogledu na najljepše mostove, Parlament, Baziliku i Budimsku utvrdu.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do Brda Gelert pogledajte ovdje.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

2 Replies to “Brdo Gelert”

You must be logged in to post a comment.