office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Ruševni barovi (Ruin bars)

Budimpešta je poznata po svojim ruševnim barovima. Nakon što su uništene bombardovanjem, te su zgrade minimalno obnovljene i smatraju se umjetnošću.

Sve je počelo oko 2001. kada je skupina mladih muškaraca krenula u potragu za jeftinim mjestima za piće. Iz njihovih žednih i plitkih džepova nastala su najživopisnija i najljepša mjesta za piće u Budimpešti – takozvani ruševni barovi.

U ovim ustanovama zaronit ćete u atmosferu podzemlja: ovdje nema pravila, namještaj je staro smeće, a jelovnik sadrži samo pića i brze grickalice.

Smješteni u bivšim napuštenim zgradama, prvenstveno u Budimpeštanskoj židovskoj četvrti, ruševni pultovi pružaju nepretenciozne prostore u kojima će se popiti piće, zalogaj jesti ili plesati noć. Gotovo je nemoguće napisati historiju Budimpeštanskih ruševnih pivnica bez spominjanja Szimpla Kert – izvorni, pionir, i gdje je sve počelo.

Natrag u 2004., zgrada na Kazinczy ulici u Distriktu VII spasila se od rušenja od strane skupine poduzetnika koji žele otvoriti bar / prostor zajednice. Umjesto redevelopinga, odlučili su raditi s prigušenom stanju zgrade, dodavajući neobičan namještaj i ukrase, stvarajući mješavinu estetike i iskoristivši prostor koji je inače namijenjen uništenju.

Zgrade u različitim stanjima propadanja spašene su i, umjesto da su potpuno obnovljene, ruševine su radile sa svojim prirodnim okolinom kako bi stvorile neobične i jedinstvene prostore. Dodaci, kao što su kade, ogromne sove, pa čak i automobili, dodani su, pri čemu svaka bar stvara svoj stil.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.