office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Cipele na obali Dunava

Cipele na obali Dunava prizor su koji bismo svi trebali vidjeti kako nikada ne bismo zaboravili na strahote nacizma i fašizma…

Male i velike, muške i ženske, zahrđale od vode i vremena cipele na obali Dunava nadomak parlamenta u Budimpešti, spomenik koji izaziva tugu i bol.

Cipele su posvećene žrtvama koje su bačene u Dunav tijekom Drugog svjetskog rata. Ferenc Szalasi, čija je ideologija bila slična Hitlerovoj bio je na čelu Strelastih križeva, mađarske totalitarne nacionalsocijalističke stranke.

Procjenjuje se da je odgovoran za smrt od oko 500 hiljada Mađara židovskog porijekla. 20 hiljada ih je streljano na obali Dunava. Žrtvama su zapovjedili da izuju cipele, a zatim su ih nemilosrdno ubili i bacili tijela u rijeku.

Cipele, koje su se za vreme Drugog svjetskog rata teško nabavljale, sklanjane su sa strane i prodavane na crnom tržištu.

Za spomenik od lijevanog željeza koji se sastoji od 60 pari cipela iz četrdesetih godina 20. vijeka zaslužni su filmski reditelj Can Togay i kipar Gyula Pauer.

Muška radna obuća, ženske potpetice i cipelice posebno su odabrane kako bi prikazale teror koji nije štedio ni žene ni djecu te oživio njihov duh. Spomenik je dovršen 2005. godine.

Neki će prići da zapale svijeću ili ostave cvijet, drugi će ih fotkati kao svojevrsnu turističku atrakciju, a biće i onih koji neće imati pojma o čemu se tu radi i jedva će čekati da se negde prikače na net da provjere.


[wp-svg-icons icon=”arrow-up-right” wrap=”i”]  Kako doći od vaše lokacije do cipela na obali Dunava, pogledajte ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

One Reply to “Cipele na obali Dunava”

You must be logged in to post a comment.