office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Karlov most

Jedan od najprepoznatljivijih starih mostova u Evropi, veličanstveni Karlov most predstavlja najveću gradsku atrakciju, neizostavno mjesto koje se mora vidjeti u Pragu i zato tokom cijelog dana vrvi od turista. Nešto je samo manja gužva noću i rano ujutru. Karlov most nije najstariji most u Češkoj, ali jeste najstariji na rijeci Vltavi.

Obilježje mosta su lokalni slikari i muzičari. Moguće je popeti se na kule sa obje strane mosta (Staroměstská věž i Malostranská věž) za vrlo lijep pogled na sam Karlov most i okolinu.

Karlov most spaja Praški zamak sa Starim gradom i predstavlja savršenu priliku za šetnju u kojoj se može uživati u pogledu na rijeku Vltavu, Praški zamak i Stari grad Prag.

Karlov most je poznati historijski most koji preko rijeke Vltave povezuje Stari grad sa Malom Stranom. Most je dugačak 621 m, a širina mu je 10 m. Most je ukrašen sa 30 kipova i statua, većinom u baroknom stilu, koje su izvorno podignute oko 1700.

Neki su od originalnih kipova smješteni u muzeje, a na mostu zamijenjeni kopijama. Most je službeno nazvan Karlov most 1870. godine, a do tada se nazivao Praški most ili Kameni most.

Sve do 1841. godine bio je jedini most na Vltavi u Pragu i imao ogroman značaj u povezivanju starog grada i Praškog zamka.

Ima 16 lukova i zaštićen je kulama sa obje strane mosta. Posebno je interesantna kula u gotskom stilu sa istočne strane mosta ka starom gradu.

Najznačajnija statua koja se nalazi na mostu prikazuje sv. Jovana (Jana) iz Nepomuka, nacionalnog sveca Češke i zaštitnika rijeka, mostova, mornara, ribara i rudara. Lokalna legenda kaže da će vam donijeti sreću ako ga dodirnete.

Tadašnji kralj je posle okrutnog mučenja 1393. godine zapalio i bacio ovog mučenika u Vltavu. Poštovan je u mnogim gradovima srednje Evrope.

Zbog neprekidne gužve koju čine brojni prolaznici i razni štandovi na mostu koji povezuje dvije obale Vltave, teško je doprijeti do svih skulptura, ali se na kraju isplati.

Legenda kaže da su u gradnji mosta pomagali stanovnici tako što su donosili jaja za smjesu.

Svrha smjese je, kako se dalje prenosi priča, da drži most cjelovitim, odnosno, da se ne raspadne.

U jednom trenutku je čak ponestalo jaja u gradu, pa su počeli da donose jaja iz cijele države.

Tim naučnika koji je proučavao strukturu mosta vratio je Čehe u realnost, potvrdivši da nema traga jajima u njegovim konstruktivnim elementima.

Međutim, naučnici su pronašli tragove mlijeka i vina.

Sam kralj Karlo IV vjerovao je u numerologiju.

Postoji legenda koja kaže da je kamen temeljac stavljen 1357. godine, 7. dana, 9. meseca u 5:31.

Vjeruje se da je Karlo IV izabrao to vrijeme da bi, kada bi neko napisao vrijeme početka, dobio sekvencu brojeva 1-3-5-7-9-7-5-3-1.

Nalik piramidi koja predstavlja simbol moći, ali i mosta.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.