office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Najuža ulica u Pragu

Njen službeni naziv – VINARIA Chertkov. Poznato je da je širina ulice ne više od sedamdeset centimetara. Ona nije u mogućnosti da propustiti dvije osobe, zbog čega je opremljena posebnim semaforima. Ova ulica u Pragu je u stvari uski prolaz između kuća.

Mještani su izmislili legendu za ulicu, ona je vrlo stara ulica i nije bila prvobitno namijenjena za ljude. Nastala je navodno za đavole, koji su u to doba jednostavno hodali po gradu.

U posljednjih nekoliko godina, prema legendi, demoni se boje da se pojave među ljudima zbog toga uskom ulicom ljudi su počeli hodati. Na kraju ulice je restoran “ Đavo “. U nju se ulazi iz ulice Lužického semináře.

Ovo nije najuža ulica na svijetu, ali je jedina ulica sa semaforima za pješake. Danas je vrlo popularna turistička atrakcija u Pragu.

Sudeći prema Ginisovoj knjigi rekorda, najuža ulica na svijetu je prolaz Spreuerhofstrasse širok 31 centimetar između dvije kuće u Rojtlingenu u Njemačkoj sagrađena 1726.godine.
Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.