office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Vila Troja

Troja je prelijepa vila ili možda prije zamak, odmah pored praškog zoološkog vrta. Unutrašnjost same vile je bogato ukrašena freskama, dok impresivni vrtovi vile dodatno pridodaju šarmu samog kompleksa. Iako se Troja nalazi malo van grada, definitivno je vrijedi posjetiti.

Turisti ovu vilu nazivaju različitim imenima- vila Troja, Troja zamak, palata Troja itd., dok je njen izvorni naziv na češkom jeziku ”Trojský zámek”. Vila se nalazi odmah preko puta praškog zoološkog vrta, tako da zainteresovani posjetioci mogu posjetiti obje destinacije istovremeno.

Troja zamak ili vila je sagrađena 1679. godine u baroknom stilu po želji grofa Wenzel Adalbert od Stenberg-a. Grof je mnogo putovao po Evropi, a tokom svojih putovanja ostao je izuzetno impresioniran bogato ukrašenim vilama u Rimu, tako da odlučuje da prenese dio vječnog grada u svoju domovinu.

Tokom posjete vili, nemojte propustiti i prelijepe vrtove vile za koje je ulaz besplatan. Unutrašnjost same palate je bogato oslikana freskama.

Najimpresivnija i zasigurno najpoznatija dvorana palate je Imperijalna dvorana. Svi zainteresovani mogu pogledati 2D prezentaciju ove dvorane na zvaničnom sajtu vile Troja.

Od 1989. godine ova vila pripada galeriji grada Praga, tako da se s vremena na vrijeme ovdje organizuju i privremene izložbe.

Interesantne činjenice

  • Stepenište između palate i bašte je bogato ukrašeno statuama koje simbolizuju borbu između bogova sa Olimpa i Titana. Ipak, narod je počeo da povezuje ovu scenu sa mitom o opsadi Troje, zbog čega je i sama zgrada vremenom nazvana vila Troja.
  • Tokom historije, ova vila je imala brojne vlasnike, od kojih je jedan čak bila Marija Terezija. Poslednji vlasnik je bio Jan Svoboda koji ju je i donirao državi.

Cena karata za vilu Troja u Pragu
Regularna cena karte je: 120 CZK (≈4.4€).
Snižena cena karte je: 60 CZK (≈2.2€).
Snižena cena karte: studenti i deca mlađa od 10 godina.
Porodična karta: 250 CZK (≈9.2€).
Posetioci stariji od 65: 30 CZK (≈1.1€).
Savetujemo da posetioci provere sve detalje vezane za cenu karte kao i radno vreme na zvaničnom sajtu vile Troja.

Radno vreme vile Troja u Pragu
Vila Troja je zatvorena tokom zimskog perioda a obično je otvorena od 5. maja do 11. novembra.
Troja zamak
Utorkom, sredom i četvrtkom radno vreme je: 10:00-18:00h.
Petkom radno vreme je: 13:00-18:00h.
Subotom i nedeljom radno vreme je: 10:00-18:00h.
Zatvoreno: ponedeljkom.
Vrtovi vile Troja u Pragu
Utorak, sreda, četvrtak 10:00-18:00h.
Petak 13:00-18:00h.
Subota-nedelja 10:00-18:00h.
Zatvoreno: ponedeljkom.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.