office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Općinska kuća

Općinska kuća u Pragu je najistaknutija građevina u stilu secesije u samom gradu, i jedna od najljepših u Evropi. Unutra su veličanstven kompleks soba, najveće koncertne dvorane u Pragu, elitni francuski restoran, autentični češki restoran – pivnica, tradicionalni kafe, prvi američki bar u Češkoj i izložbene prostorije.

Opštinski kuća otvorena je 1912. godine, a izgrađena je na mjestu nekadašnje palate vrhovnog suda. Stekla je historijsku slavu 1918. godine, kada je u njoj objavljenjo proglašenje nezavisne države Čehoslovačke.

Ovo zdanje je glavna atrakcija na Trgu Republike gde se nalaze brojne znamenite građevine Praga. Nalazi se pored Prašne kule, jednog od nekadašnjih ulaza u Stari grad.

Zgrada je predivna sa svih strana. Spoljašni zidovi su ukrašeni finim radom od kamena, zlatnim ukrasima, freskama i vitražima.

Unutra, mermerno stepenište vodi do grandiozne koncertne hale Smetana. Ova dvorana je arhitektonsko remek-djelo, mješavina od klesanog bijelog kamena i zlata, osvijetljena sa više od stotinu svjetala, i sa freskama koje krase zidove.

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.