office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Kraljevski dvor

Kraljevski dvor nalazi se sa Belim dvorom u okviru dvorskog kompleksa na najvišem brežuljku Dedinja, na imanju površine 135 hektara. U okviru dvorskog kompleksa, neposredno pored Kraljevog dvora, nalazi se Kraljevska kapela Svetog apostola Andreja Prvozvanog, koja je sa Kraljevim dvorom povezana kolonadom stubova.

Kraljevski dvor sagrađen je ličnim sredstvima kralja Aleksandra I. Gradnja je započeta 1924. a završena je 1929. Sama zgrada dvora je građena u srpsko-vizantijskom stilu, a fasada je obložena bIJelim bračkim mermerom.

U prizemlju se nalaze : biblioteka, kraljev kabinet, zlatni salon, velika trpezarija i svečani hol, svi opremljeni u renesansnom stilu, i plavi salon opremljen u baroknom stilu. U zlatnom salonu, čija je kasetirana drvena tavanica obložena listićima zlata, čuva se slika Jakopa Palme Starijeg, a u plavom salonu se nalazi slika „Venera i Adonis“ Nikole Pusena.

Na prvom spratu nalaze se privatne prostorije u kojima danas živi porodica princa Aleksandra II.

U suterenu su prostorije čiji su zidovi i tavanice raskošno oslikani po uzoru na dvorac u Kremlju. Tu se nalazi dvorana Dušanove ženidbe na čijoj su tavanici oslikani motivi iz ove narodne pJesme, a tu su i dvorana šapata, mali salon i dvorana za projekcije.

Posjeta Kraljevskog dvora

Obilasci Kraljevskog Dvora organizovani su tako da se posjetioci uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča upoznaju sa historijom, umetnošću i kulturom u prijatnoj dvočasovnoj šetnji Dvorskim kompleksom. U turi se obilaze velelepna zdanja Kraljevskog i Belog Dvora, kao i Dvorska kapela posvećena Svetom Andreju Prvozvanom, Krsnoj slavi Kraljevske Porodice.

Turistička organizacija Beograda (TOB) organizuje posjete kraljevskim dvorovima svake srijede, subote i nedjelje, sa organizovanim autobuskim prevozom.

Polasci su sa turističkog stajališta na Trgu Nikole Pašića, u sljedećim terminima:

  Srijedom od 9:30 na engleskom jeziku

  Subotom od 9:30 na engleskom jeziku

  Subotom od 12:30 na srpskom jeziku

  Nedjeljom od 9:30 na srpskom jeziku

  Nedjeljom od 12.30 na srpskom jeziku.


Ulaznice

  Cijena ulaznice je 650 dinara.


Za sve informacije i rezervacije posetioci se mogu obratiti Turističkom informativnom centru u Beogradu,

  Knez Mihailova 56,

  011 26 35 622

  bginfo.knezmihailova@tob.rs


Adresa i kontakt

  Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, Beograd

  +381 11 3064000


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

© 2021 - O.D ''Eurokvadrat'' , 71.000 Sarajevo, BiH

0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex