office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej FK Crvena Zvezda

Muzej fudbalskog kluba Crvena Zvezda otvoren je 12. marta 1985. godine i to povodom četrdeset godina od osnivanja Kluba i predstavlja značajan objekat koji svedoči o bogatoj historiji i uspjesima ovog fudbalskog kluba.

U njemu su objedinjene sve godine uspjeha i pobjeda koje su na najlepši način predstavljene kroz jedinstvenu zbirku trofeja, pehara, priznanja i klupskih zastavica koje su izložene u muzeju.

U prostoru od 400 kvadratnih metara predstavljena je jedna od najljepših i najraskošnijih sportskih zbirki. Cjelokupnu zbirku čini preko 1.400 eksponata (trofeja, plaketa, slika itd.), od čega je 680 trofeja izloženo i predstavljeno, dok se ostatak eksponata nalazi u depou muzeja.

Najpoznatiji i najtrofejniji srpski klub, kao i jedan od najuspešnijih fudbalskih kolektiva u istočnoj Evropi osnovan je 4. marta 1945. godine.

Kup Evropskih Šampiona

Najveći uspeh fudbalskog kluba Crvena Zvezda je vezan za 1991. godinu kada je 29. maja u italijanskom gradu Bari, Zvezda postala prvi klub iz tadašnje Jugoslavije koji je osvojio naslov prvaka starog kontinenta. Utakmica je igrana na tada novom Stadionu „Sveti Nikola”, koji je godinu dana ranije završen za potrebe Svetskog prvenstva u fudbalu koje je održano u Italiji 1990. godine.

Nakon pobede nad Bajernom iz Minhena, tim se u potpunosti okrenuo utakmici finala koju je Zvezda igrala protiv francuskog šampiona Olimpika iz Marseja.

Crvena zvezda je pobedila sa 5:3 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. To je značilo da je FK Crvena zvezda (zajedno sa rumunskom Steauom) postala jedan od samo dva tima iz istočne Evrope koji je do današnjeg dana osvojio ovo takmičenje.


Kako do stadiona?

Pored i u okolini stadiona „Rajko Mitić“ staje veliki broj vozila javnog Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograda.

Kod zapadne tribine stadiona staju autobusi na linijama 42 (Slavija – Petlovo brdo), 59 (Slavija – Petlovo brdo), 78 (Banjica 2 – Zemun), minibus E7 (Pančevački most – Petlovo brdo), a kod severne tribine 47 (Slavija – Resnik) i 48 (Pančevački most – Miljakovac 3).

Na obližnjoj Autokomandi su stajališta autobusa na liniji broj 18 (Zemun – Medaković 3), 33 (Pančevaki most – Kumodraž 1), 39 (Slavija – Kumodraž 1), 30 (Slavija – Medaković), 31 (Studentski trg – Medaković 3) kao i tramvaja broj 9 (Banjica – Blok 45), 10 (Kalemegdan – Banjica) i 14 (Ustanička – Banjica).

Takođe, može da se koristi i stajalište kod bolnice „Dragiša Mišović“, gde staju trolejbusi na liniji 40 (Zvezdara – Banjica 2) i 41 (studentski trg – Banjica 2), kao i autobusi broj 34L (Glavna željeznička stanica – Bolnica „Dragiša Mišović“), 49 (Topčider, Ljetnja pozornica – Pere Velimirovića), 94 (Novi Beograd – Miljakovac 1), odakle se ulicom Ljutice Bogdana možete spustiti do zapadne tribine Marakane.

Do Zvezdinog stadiona može da se stigne i autoputem, korišćenjem autobuskih linija broj 17 (Zemun – Konjarnik), 46 (Glavna željeznička stanica – Mirijevo) i 55 (Zvezdara – Stari Železnik).

Veoma popularno i dosta korišćeno prevozno sredstvo za dolazak i odlazak sa Marakane je Beovoz (linija Batajnica – Pančevački most), stanica „Karađorđev park“, koja može da se koristi i za ostale vozove koji staju na tom stajalištu, nedaleko od Zvezdinog stadiona.

Do stadiona od Glavne železničke i autobuske stanice u Beogradu može da se stigne tramvajem na liniji broj 9 (stanica kod Autokomande), kao i autobusima GSP Beograda na liniji 78 (stanica kod zapadne tribine stadiona), dok autobusi 46 i 55 mogu da se koriste za izlaz na autoputu, nedaleko od stadiona.


Ulaznice i radno vrijeme

OpisCijena
Ulaznice200,00 Din
Radno vrijeme :
Ponedjeljak - Subota11:00 - 19:00

Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Ljutice Bogdana 1a, Beograd

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +381 11 2067773


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

You must be logged in to post a comment.