office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej Nikole Tesle

Osnovan je 1952. godine, a za javnost otvoren 1955. U Muzeju se čuva cjelokupna zaostavština Nikole Tesle. Arhivska građa Muzeja Nikole Tesle sastoji se od Ličnog fonda Nikole Tesle i zbirke fotografija. U okviru Ličnog fonda, koji predstavlja najvrijedniji dio arhive, čuvaju se originalna dokumenta bogate Tesline prepiske sa rođacima, poznatim naučnicima i kompanijama. Takođe se čuvaju originalni Teslini radovi, patenti i patentna dokumentacija, planovi i crteži.

U Muzeju Nikole Tesle čuva se približno 1000 predmeta, raspoređenih u devet zbirki – četiri zbirke tehničke prirode, dvije zbirke ličnih Teslinih predmeta i tri umetničke zbirke. Najveći broj muzejskih predmeta je zaostavština Nikole Tesle.

Stalna izložba postavljena je u prizemlju i podeljena je u dva dijela. Prvi dio nas upoznaje sa biografskim podacima Nikole Tesle, a drugi dio predstavlja njegov naučni rad sa najznačajnijim izumima i sa nekoliko radnih modela koji se koriste za demonstraciju. Urna sa posmrtnim pepelom Nikole Tesle čuva se u Muzeju.

Muzejska biblioteka sadrži 786 naslova knjiga, 323 naslova časopisa, hemeroteku sa oko 50.000 novinskih isečaka, kao i značajan fond monografskih i serijskih publikacija koje se odnose na život i rad Nikole Tesle i srodne oblasti iz domena njegovog rada. Bibiliotečki materijal koriste prvenstveno zaposleni u Muzeju, ali i drugi korisnici van Muzeja radi izrade naučnih i studijskih radova. Muzej ima i svoja izdanja – sve knjige u izdanju Muzeja su o Nikoli Tesli, njegovom životu i radu i objavljene su na srpskom i engleskom jeziku.

Moguć je stručni obilazak Muzeja uz predavanja kustosa za grupe veće od 10 osoba uz prethodnu najavu. U Muzeju mogu da se kupe suveniri i fotografije, značke, posteri, vodič na engleskom i na srpskom jeziku i ostala izdanja Muzeja.

Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle. Poseduje sledeće izuzetno vrijedne kolekcije:

  • Preko 160.000 originalnih dokumenata
  • Preko 2000 knjiga i časopisa
  • Preko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata
  • Preko 1500 fotografija i staklenih fotoploča originalnih tehničkih
  • Preko 1000 planova i crteža.

Velikan je najveći dio života proveo u Americi. U Beogradu je rijetko boravio, svega jednom, i to par sati. S obzirom na okolnosti, Beograd stvarno ima čime da se pohvali kada je u pitanju njegova zaostavština.

Danas, Muzej Nikole Tesle posjeti 150.000 posjetilaca godišnje.


Ulaznice i radno vrijeme

OpisCijene
Odrasli400,00 Din
Djeca mlađa od 7. god.Besplatno
Radno vrijeme :
Ponedjeljak - Petak10:00 - 17:00
Subota i Nedjelja10:00 - 18:00

Svakog punog sata počinju vođene ture i traju oko 45 minuta. Do početka naredne ture, posetioci imaju priliku sami da razgledaju stalnu postavku. Ture mogu biti na srpskom i engleskom jeziku, u zavisnosti od interesovanja posetilaca i rasporeda zakazanih tura.


Adresa i kontakt

Muzej Nikole Tesle se nalazi u centru Vračara, u Beogradu. Gradskim prijevozom, biciklom ili kolima može se lako stići do Muzeja. Najbliža stajališta gradskog prevoza su ”Trg Slavija” i ”Pravni fakulte”, u Bul. kralja Aleksandra.

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Adresa: Krunska 51, Beograd

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +381 11 2433 886


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.