office@kofer.info 00387 (0)61/52-61-52

Muzej automobila

Muzej automobila, zbirka Bratislava Petkovića, najmlađi je u nizu tehničkih muzeja u Srbiji. Osnivači Muzeja su Skupština grada Beograda i Bratislav Petković, kolekcionar iz Beograda, vlasnik zbirke historijski značajnih automobila i arhivske građe o razvoju automobilizma u Beogradu.

Sjedište Muzeja je u zgradi koja je pod nazivom Moderna garaža proglašena za kulturno dobro i predstavlja karakterističan spomenik tehničke kulture vremena u kome je nastao. Izgrađena je 1929. godine kao prva javna garaža u centru grada. U njoj su bili smješteni i automobili učesnika prve beogradske međunarodne automobilske i motociklističke trke, održane 1939.

Pretvaranjem Moderne garaže u Muzej automobila zadovoljeno je jedno od osnovnih načela zaštite kulturnih spomenika: spomenik upotrebiti samo za svrhe bliske prvobitnoj nameni. Na taj način nastala je idealna cjelina koja ima svoje kulturno-tehničke poruke i istorijsku vrijednost.

U zbirci se nalaze stari i rijetki automobili, koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primjene naučnih dostignuća, razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i u svijetu. Zbirka sadrži pedeset vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine. Predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umjetnička djela i djela primjenjene umjetnosti, koji doprinose izučavanju istorije automobilizma.

U želji da bude više od kolekcije istorijskih automobila, jer automobil je pronalazak koji u sebi sadrži sve izume čovječanstva – od onih najranijih, kao što su vatra ili točak, do najsavršenijih, koji sadrže mikroprocesore. Postao je mjesto okupljanja legendi automobilizma, ljubitelja i kolekcionara muzejskih automobila.


Adresa i kontakt

[wp-svg-icons icon=”home-2″ wrap=”i”]  Majke Jevrosime 30

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”]  +381 11 3034625


Radno vrijeme

[wp-svg-icons icon=”clock-2″ wrap=”i”]  Svakoga dana – 09.30 do 20.00h


Detaljnu mapu svih turističkih atrakcija u Beogradu, možete pogledati ovdje

Kofer.info pratite preko facebook stranice ''Kofer - Sve o putovanjima'' , facebook grupe ''Travel Centar - Volimo putovanja'' i preko instagrama ''Kofer - Sve o putovanjima''

You must be logged in to post a comment.